23/04/2024

Война в Близкия Изток – Израел обяви мобилизация

Израелски бойни самолети атакуваха цели из цялата територия на ивицата Газа тази нощ, нанасяйки поне 25 удара в бърза серия, предаде Ройтерс, цитирайки очевидци.

Бомбардировките разтърсиха земята и изпратиха огнени кълба в нощното небе. Те бяха посрещнати от свистенето на палестински ракети, изстреляни от покрайнините на град Газа в посока южен Израел.

От началото на израелската операция „Стълб на отбраната“ (от сряда следобед) са загинали 8 палестинци и трима израелци, предаде АФП, като се позова на палестински и израелски източници.

По-рано тази вечер Израел започна да придвижва войски към границата с Газа и нареди да бъдат мобилизирани 30 хиляди резервисти за евентуална сухопътна операция срещу палестинския анклав, предаде Асошиейтед прес.

Това стана след като преди това през деня палестински ракети паднаха в района на Тел Авив.

Най-малко десет тежки военни камиона с качени на платформите им танкове и бронетранспортьори били забелязани да се придвижват тази вечер към района на границата, посочва агенцията.

Според военни източници, цитирани от АП, придвижването на техника и мобилизирането на резервисти вероятно е подготовка за сухопътна операция, но засега нареждане за такава операция не е било дадено.

С изстрелването на ракета срещу столицата Тел Авив палестинските екстремисти направиха крачка към ескалация на конфликта, заяви израелският министър на отбраната Ехуд Барак. Той заплаши, че екстремистите в Газа „ще бъдат принудени да пратят сериозна цена“ за нападението срещу израелската столица.
„За тази ескалация другата страна (екстремистите в Газа) ще платят сериозна цена“, подчертал Барак в интервю за израелското радио.

Според израелски военен източник една от ракетите паднала в морето. Втора ракета избухнала в необитаем район в телавивското предградие Ришон Лецион. При двата удара няма жертви и материални щети, посочва Ройтерс. Барак добавил, че е наредил да бъдат мобилизирани 30 хиляди резервисти. „Трябва да сме готови за всяко възможно развитие на обстановката“, подчертал той.

На нарочна пресконференция посланикът на Израел у нас Шаул Камиса-Раз заяви, че Израел няма никакво намерение да се връща в Ивицата Газа, но ако се наложи ще влезе със сухопътни части.
„Израел беше максимално търпелив и въздържан от военните провокации и обстрели, които идват от Газа срещу мирното население в градовете на Южен Израел. Затворени са училищата, детските градини, хората са по скривалищата от воя на сирените. Вече има трима убити израелски граждани и много ранени деца, каза още посланикът. Търпението има предел“, заяви Шаул Камиса-Раз.

Междувременно визитата на чешкия президент Вацлав Клаус в Израел, предвидена да започне в неделя, бе анулирана заради ескалацията на напрежението между Израел и въоръжените палестински групировки, съобщи говорител на чешкия президент. От своя страна чешкият посланик в Тел Авив уточни, че решението е взето по взаимно съгласие между двете страни.

Президентът на Съединените щати разговаря с лидерите на Египет и Израел и настоя за успокояване на напрежението в ивицата Газа. Барак Обама призова Бенямин Нетаняху да положи всички усилия да се избегнат цивилни жертви, но подкрепи правото на Израел да се отбранява от атаките на Хамас. Египетският президент Мохамед Мурси отзова посланика си в Израел и осъди въздушните удари.

Ръководителят на палестинската автономия Махмуд Абас прекъсна посещението си в Швейцария и се върна в Рамала. Иран опрдели израелската военна интервенция в Газа като „организиран тероризъм“.

Турция призова ООН да предприеме действия за спиране на израелската операция. Според британския външен министър Уйлям Хейг, Хамас носи основна отговорност за настоящата криза.

От Външно ни министерство осъдиха категорично ракетния обстрел от Ивицата Газа срещу населени места и други граждански обекти в Южен Израел, извършван от Хамас и други въоръжени групировки, но призова за мирно разрешаване на конфликта.

http://dnes.dir.bg/news/izrael-gaza-stalb-otbranata-12422840

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *