24/04/2024

Засякоха внезапна деградация на магнитосферата, не вещае нищо добро

Както съобщава пресслужбата на НАСА, анализът на група от пет апарата THEMIS на данните за магнитосферата на Земята и протичащите в нея процеси, позволила да бъде идентифицирана крупна по мащабите си деградация (изменение).

Внезапно възникнала голяма област, в която магнитосфера фактически отсъства. Нейната странна и труднообяснима конфигурация и неяснотата около факторите, предизвикващи деградацията, прави това откритие екстраординарно. Неясно е също дали подобна деградация е временен и обратим процес, обусловен от случайни фактори или пък обозначава тенденция, пълна с трудно предсказуеми последици, съобщава sunhome.ru.

Не може с увереност да се прогнозира въздействието върху биосферата на Земята на тази деградацията на магнитосферата, но е ясно, че за човечеството тя не вещае нищо приятно.

Според получените от апратите THEMIS данни областта на деградация се е образувала в магнитосферата на Земята на 3 юни 2008 г. Нейните размери превишават и най-песимистичните от оценките към този момент за размерите на такива образувания  и превишават четири пъти размера на планетата ни.

Обстоятелствата около деградацията на магнитосферата си остават загадъчни. По-рано се предполагаше, че тя е възможна само при взаимодействие с магнитното поле на Слънцето с южна ориентация на силовите линии. В дадения случай обаче ориентацията на силовите линии на Слънцето е била противоположна.

Независимо от загадъчните процеси, обусляващи образуването на гигантски нарушения в магнитосферата на планетата ни, вече е ясно, че в близките години може да се очаква нарастване на тяхната интезивност – четните номера на 11-годишния слънчев цикъл, (а нашето светило влиза имемнно в четен – 24-ти цикъл) се характеризират със северна ориентация на магнитните силови линии при коронарното изхвърляне на вещество. В този случай те иницират потискане на магнитосферата точно преди пристигането на основната маса заредени частици от слънцето.

До какви последици за биосферата – иначе казано – живота на Земята,
това може да доведе, засега не е ясно. Може само да се твърди, че геомагнитните бури в този случай ще отличават с безпрецедентна интензивност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *