18/04/2024

„Високата вода“ заля около 70 на сто от Венеция

Съчетание на проливни дъждове със силен южен вятър доведе до рязко повишаване нивото на водата във Венеция. В резултат на наводнението или на така наречената „висока вода“, както наричат тази ситуация местните жители, е наводнен около 70 на сто от легендарния град, съобщава France 24.

Нивото на водата се повиши с 1,5 метра над нормата. Кметството обяви извънредно положение. Затворени са училищата и другите държавни учреждения, а също и туристическите маршрути. Администрацията призовава гражданите без сериозна необходимост да не напускат домовете си и по възможност да стоят на по-високите етажи.

Заедно с Венеция под удара на водната стихия попаднаха и други градове на западното крайбрежие в северната част на Италия. В областта Тоскана от опасни места са евакуирани повече от 200 човека. Най-сложна е обстановката в тосканската провинция Маса- Карара, където заради стремителното повишаване на водата в местната река се наложило спасителите да свалят граждани от покривите на наводнени автомобили.

По данни на властите през 2012 г. жертви на наводнения в областите Тоскана и Лигурия са станали 13 човека.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *