29/03/2024

Учени: Човешкото тяло е способно да предчувства бъдещето

Човешкото тяло знае за настъпването на важни събития, смятат учени от Северозападния университет – САЩ. Ако това действително е така, на човечеството му предстои да направи фундаментални открития на природни закони.

Според невробиолога Джулия Моссбридж, участвала в изследването, предстоящите събития могат да се предсказват без каквито и да е признаци. И макар това умение да не е изразено ярко, то е реално. Въпросът е как работи това.

По-ранни изследвания показали, че редица физически реакции, в това число и честотата на пулса, разширяване на зениците и активността на главния мозък, могат да се променят от 1 до 10 секунди преди човекът да види плашещо изобравение – например, пълзяща змия. При всички тези иследвания плашещите изображения били последвани от неутрални, поради което нямало никакви намеци за това, което ще бъде показано след тях. Но тези открития били посрещнати от мнозина със скептицизъм.

За да се установи истината Моссбридж и колегите й проучили повече от две дузини подобни изследвания. По време на анализа били отхвърлени изследвания, в които учените открили преднамереност или погрешност.

В резултат бил потвърден ефектът „предчувствие“, който се изразявал в изменение на физиологичната възбуда няколко секунди преди събитието. Това позволява да се предположи, че човешкото тяло несъзнателно чувства, че сякаш нещо важно ще се случи в близко бъдеще, дори когато човек не знае нищо за това.

Учените не смятат обаче, че хората могат да бъдат медиуми или да притежават някакви паранормални способности. Обратното – авторите предполагат, че подобни предчувствия са реални физически ефекти, подчинени на законите на природата. Просто този ефект засега съвременната наука не го разбира.

Много учени се отнасят към изводите на Моссбридж и колегите й скептично. Руфи Ван Рулен от Центъра за изследвания на мозъка при Калифорнийския университет в Сан Диего е уверен, че дори правилното използване на статистическите методи в това изследване не доказва съществуването на предчувствието. Кайл Елиът Матюсън от университета в Илинойс предполага, че проучването е било неволно предубедено. Тези учени знаят за няколко десетки изследвания, които не са доказали подобна взаимовръзка и поради тази причина не са били публикувани.

One thought on “Учени: Човешкото тяло е способно да предчувства бъдещето

  1. „Учените не смятат обаче, че хората могат да бъдат медиуми или да притежават някакви паранормални способности. Обратното – авторите предполагат, че подобни предчувствия са реални физически ефекти, подчинени на законите на природата. Просто този ефект засега съвременната наука не го разбира.“
    –––––––––––
    Ама, как не го разбират, пък отричат, че човек, може да е медиум. Значи, тези глупаци, твърдят, че липсата на доказателство е доказателство за липса. Кретени. Тези и за свинари не стават.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *