24/04/2024

Телескопът „Хъбъл“ засне космическа роза

Космическият телескоп „Хъбъл“ получи изображение на двойка вазимодействащи си галактики в съзвездието Андромеда, чийто външен вид пприлича на красива роза.

Изображението бе публикувано в чест на 21-годишнината от началото на работата на телескопа „Хъбъл“ в орбита, се казва в прессъобщението на НАСА.

Двойката галактики Arp 273 е разположена на разстояние 300 милиона светлинни години от Земята. По-голямата от тях, разположена отгоре – UGC 1810, има маса пет пъти поовече от по-малката галактика – UGC 1813.

На изображението се виждат следи от силното взаимодействие на струпването от звезди. Така външният ръкав на голямата галактика има изкривена форма, той е обиколен от множество клъстери от ярки млади звезди в син цвят. В горния десен ъгъл UGC 1810 се вижда спирална структура, напомняща мини галактика.

Според астрономите изображението свидетелства за това, че преди известно време UGC 1813 е преминала през голямата UGC 1810, но не през центъра й, а през периферията. Това предизвикало и изкривяване на формата й, а също и стимулирало като резултат на сблъсъка на облаци от междузвезден прах образуване на нови звезди. Според наблюденията на учените такива процеси често съпровождат сблъсъците на галактики.

По-рано необикновена галактика близо до съзвездието Риби бе снимана от обсерваторията „Джемини“. Куповете се образували в резултат на сливането на две взаимодействащи си спирални галактики.

Подобна структура може да се формира при сливането в бъдеще на Млечния Път, където живеем ние, и мъглявината Андромеда.

One thought on “Телескопът „Хъбъл“ засне космическа роза

  1. Картината на галактиките е красива!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *