19/04/2024

Синята идея се спомина – СДС изключи трима свои

Депутатите Мартин Димитров, Ваньо Шарков и Димо Гяуров бяха изключени от СДС. Това реши на днешното си заседание Националният съвет на партията.

Димитров е бил изключен с пълно единодушие на всички гласували. Останалите народни представители от партията също са заплашени с изключване, ако не внесат новата кандидатура на СДС за конституционен съдия.

Минути преди решението Михаил Михайлов, който единствено от депутатите, дойде на заседанието и го напусна преди края, съобщи пред журналисти, че за изключване са предложени Димитров, Шарков, Гяуров и Йордан Бакалов. Вероятно първите трима ще бъдат изключени, за Бакалов все още не е ясно, уточни той, цитиран от БТА.

Михайлов съобщи още, че е поискал оставката на ръководството на СДС, защото не се занимава с политики за решаването на проблемите на хората. Той е посочил поименно „триумвирата, който решава всичко“ – лидера на партията Емил Кабаиванов, председателя на предизборния щаб Борис Марков и главния секретар Константин Арабаджиев. Част от присъстващите членове на НС го освиркали заради предложението му, съобщи БГНЕС.
Михайлов уточни, че изразява собственото си мнение и не е натоварен от колегите си народни представители с обща позиция.

„Категоричното решение на НС на СДС е, че прекратява членството на Мартин Димитров, Димо Гяуров и Ваньо Шарков, които не работят за каузата СДС“, потвърди самият Кабаиванов след заседанието, което се проведе в парк-хотел „Москва“.
„Обсъдихме поведението на народните представители от СДС. Дадохме оценка на това, че върху СДС не могат да бъдат оказвани външни влияния. СДС има ясна политическа визия и върви по самостоятелен път. И всички членове на СДС със своите действия и думи нямат право да увреждат имиджа на партията”, добави Кабаиванов. Той уточни, че се прекратява и представителността на изключените в структурите на СДС и изтъкна, че Мартин Димитров повече не може да бъде съпредседател на Синята коалиция.

„Очаквахме депутатите да присъстват. Надявам се да не бъдем обвинени в нарушаване на процедурата. Ние не сме нарушили процедурата нито с издигането на Петър Стоянов, нито сега”, коментира още Кабаиванов, който по-рано заяви, че „хората, които подкрепят СДС, вече не виждат своето представителство в тези депутати, защото те са преминали границата“.

За изключването на Димитров са гласували 56 души, за това на Гяуров – 54, един е бил „против“, един се е въздържал, а за Шарков 49 са били „за“, трима – „против“, и четирима са се въздържали.

Кабаиванов съобщи още, че НС задължава останалите шест народни представители на СДС да внесат и да гласуват за новото предложение за КС, направено от НИС.
„Ако откажат да внесат кандидатурата, съдбата им ще бъде същата”, закани се той.

След изключването на Димитров, Шарков и Гяуров, СДС остава с 6 депутати в Синята коалиция, която е от общо 14 души. Партията губи субсидията на тримата изключени, която по закон следва народния представител.

На въпрос дали би трябвало изключените депутати от СДС да напуснат парламентарната група на Синята коалиция, Кабаиванов отговори: „Би било коректно от тяхна страна, но не вярвам да съберат мъжество за това”.

По-рано Румен Христов коментира, че заради тези депутати от партията няма достоен кандидат за КС, какъвто е Петър Стоянов. „Аз сигурно също нямаше да се съглася да бъда номиниран, при положение, че моята парламентарна група не ме подкрепя. Няма как той да се съгласи кандидатурата му да бъде внесена от независими депутати или от друга парламентарна група”, добави той, цитиран от „Фокус“.

Михаил Михайлов обаче заяви, че е попитал ръководството защо след като  смятат кандидатурата на Стоянов за толкова достойна, не я предложиха преди два месеца.

ГЕРБ има пълен контрол над СДС в момента, каза депутатът Мартин Димитров по БНР.
За мен денят е добър, за СДС е много лош, каза той. В личен план това, което се случи днес е добре, защото не искам да имам нищо общо с това, което ще стане на изборите.
Очевидно са тръгнали на ликвидация, каза Мартин Димитров за ръководството. Днес беше отворена кутията на Пандора, каза още той.

http://dnes.dir.bg/news_comments.php?id=12489823

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *