19/04/2024

Силно земетресение в Миянмар, най-малко 13 човека загинаха

Силно земетресение удари рано тази сутрин азиатската Миянмар. По последни данни са загинали най-малко 13 човека, пострадалите са 40, предава The Associated Press.

Земният трус с магнитуд 6,6 по Рихтер е започнал в 7,42 минути местно време в северната част на страната.

Епицентърът се намира на 117 км от град Мандалай – вторият по големина в държавата, на сравнително неголяма дълбочина от десет километра.

Жителите на Мандалай панически напуснали жилищата си, но сериозни разрушениуя в града няма, само на някои домове са се появили пукнатини. Малкият град Шуебо, разположен по-близко до епицентъра на земетресението, е пострадал повече. Там се е срутил строящ се над река Иравади мост, под който са загинали хора. Освен това според местните медии е пострадал и разположеният наблизо будистки манастир. По-късно стана известно за жертви в няколко съседни района.

След първия трус са последвали две силни вторични земетресения. Те били почувствани дори в столицата на Тайланд Банкок от живеещите на високите етажи. Там не са регистрирани разрушения.

В Миянмар зметресения стават доста често. Както съобщава BBC през последните години силни земни трусове са регистрирани на границата с Лаос и Тайланд през март 2011 г., когато загиват 75 човека.

Също през март м.г. беше и чудовищното земетресение в Япония от 9-та степен по Рихтер, което предизвика цунами, а скоро след това и ядрена катастрофа с Чернобилски мащаби.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *