25/04/2024

Пол Макартни за малко да загине в катастрофа с хеликоптер

Сър Пол Макартни от легендарните „Бийтълс“ едва не загина в авиокатастрофа във Великобритания.

Хеликоптерът, в който музикантът летял заедно със своята съпруга, заради лошото време станал неуправляем и пилоитът по чудо успял да предотврати падането му, пише Daily Mail.

Както се съобщава инцидентът е станал в началото на май, но за него става известно едва сега, след като е публикуван доклад за произшествията на Британското управление по транспорта.

Тогава Макартни и неговата жена Нанси Шевел се връщали от Лондон от презентация на кулинарната книга на най-голямата дъщеря на Пол – Мери. При опита да се приземи на летището в графство Източен Есекс, дезориентиран от дъжда и тъмнината пилотът отвел машината към дърветата, вместо към полосата, но рязко издърпал хеликоптера нагоре, се казва в доклада. Следствието уточнява, че е възможно роля за това да е изиграл и височиномерът, който е показвал грешно. Заради дефект той се фокусирал не в повърхността на земята, а във върховете на дърветата и пилотът получавал неверна информациая от уреда.

Въпреки това пилотът все пак успял да приземи хеликоптера на летището в град Лид в съседното графство Кент.

В настоящия момент се решава въпросът за предаване на делотото за разследване на британската полиция, която трябва да установи лицата, отговарящи за подготовката на хеликоптера за полет и за изправността на навигационните му прибори. Специалистите по транспорт класифицирали инцидента като „сериозен“. В тази категория попадат онези извънредни произшествия, в които избягването на катастрофата и жертвите се случва в последния възможен момент. Прес секретарят на сър Пол отказава да коментира доклада на комисията.

Инцидентът е станал с хеликоптер Сикорски S-76 „Спирит“.

Пол Макартни се счита за един от най-известните и влиятелни личности в света на музиката. Той няколко пъти влиза в книгата за рекорди Гинес като най-успешния музикант. Носител е на 15 награди „Грами“, както и на ордена на Британската империя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *