22/06/2021

Почина легендата на научната фантастика Борис Стругацки

Любителите на научната фантастика изгубиха една от легендите в жанра  – Борис Стругацки,  съобщи “Ехото на Москва”, като се позовава на приятеля му Борис Вишневски.

Стругацки е починал на 19 ноември в болницата. По думите на Вишневски през последните няколко дни лекарите са оценявали състоянието му като много тежко. Според РИА Новости, причината за смъртта е проблем със сърцето. Писателят бе на 79 години.

Борис Стругацки е един от най-известните съветски и руски фантасти на XX век. В сътрудничество с брат си Аркадий е написал около 30 романа и новели, включително станалите култови “Понеделник започва в събота”, “Трудно е да бъдеш Бог” и “Пикник край пътя”.

Произведенията на Стругацки многократно са филмирани. Най-известен е филмът “Сталкер”, заснет от Андрей Тарковски по “Пикник край пътя” през 1979 г., както и “Обитаемият остров” на Фьодор Бондарчук.

След смъртта на брат си през 1991 г. Борис Стругацки пуска няколко произведения, написани от него самия под псевдонима С. Витицки като например романа “Бессильные мира сего” .  От 2002 г. насам Стругацки е главен редактор на литературното списание “Полдень. XXI век”.

Read more: http://30dumi.eu/2012/11/pochina-pisatelyat-fantast-boris-strugatski/#ixzz2ChBfTFtu

(Visited 57 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *