25/04/2024

НАСА ще строи обитаема база на обратната страна на Луната

НАСА се стяга да строи космическа база на обратната страна на Луната, съобщава пресслужбата на космическата агенция. Преизбраният президент Барак Обама е привърженик на тази идея, докато противникът му Ромни бе на противополжна позиция, като обещаваше съкращаване на разходите за наука.

Става дума за създаването на обитаема космическа база в точката L2 на обратната страна на нашия небесен спътник. Към 2025 г. от тази база се планира да бъдат извършени полети до астероиди, а през 2030 г. – и до Марс. Подобна задача Барак Обама постави на НАСА още през 2010 г. Очаква се първите полети до тази точка L2 да се осъществят след 2021 г., когато ще бъде реализиран първият пилотируем старт на ракетата SLS и кораба „Орион“.

„Станцията ще позволи не само да се извършват наблюдения на Слънчевата система, но и да се осъществи полет до астероидния пояс между Марс и Юпитер, а по-късно и до Марс“, казва експертът от НАСА Джон Логдон. Той отбеляза още, че след преизбирането на Обама агенцията ще получи финансиране, необходимо за разработката на лунната база.

One thought on “НАСА ще строи обитаема база на обратната страна на Луната

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *