28/03/2024

Най-щастливият човек на планетата – вижте как го постига

Будисткият монах Матю Рикард от манастира Шечен в Катманду е най-щастливият човек на планетата, твърдят американски учени, които изследвали мозъчната му дейност.

Преди 40 години 66-годишният в момента мъж е напуснал Париж, за да изучава будизма в Индия. Сега той е приближен до Далай лама и е уважаван от много западни специалисти по въпросите на религията, съобщи в. „Дейли мейл“, цитиран от bTV.

Ключът към успеха е във всекидневната медитация. Неврологът Ричард Дейвидсън е изследвал монаха в Университета на Уисконсин.

Сравнително МРТ-сканиране (магнитно-резонансна томография) на мозъка е показало, че когато Матю медитирал, мозъкът му е произвеждал уникално ниво на гама вълни, свързани с вниманието, обучението, паметта, съзнанието. Освен това е била регистрирана повишена активност в лявата префронтална кора на главния мозък, което осигурявало позитивния му поглед върху света.

Като цяло Дейвидсън е установил, че медитирането, когато се практикува продължително време, се отразява положително на мозъка. Изводът е бил направен на базата на хора, медитирали 50 000 пъти.

Помагат и 20-минутните сесии по три пъти на седмица, отбелязват експерти. Обобщението на данните сочи, че медитацията променя мозъка, засилвайки усещането за щастие. По аналогичен начин действа силовата тренировка, влияейки на мускулите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *