29/03/2024

Наглите в България

Наглите в България не са анонимни. Знаем ги кои са, но какво от това? Техните отпечатъци върху репутацията на България стават все по-ярки, все по-мазни и все по-позорни, пише в коментара си Еми Барух.

Преди няколко дни един британски евродепутат, цитиран от “Пъблик Сървис Юръп” и от БТА, каза следното: “Българската администрация, финансирана от ЕС, е корумпирана до мозъка на костите. Ако на върха започне гниене, то се просмуква надолу в цялото общество”.

Независимо от конкретния повод за тези думи, независимо от политическите мотиви на техния автор, оценката на Годфри Блум съвпада с мнението на мнозинството европейски експерти и наблюдатели, които не пропускат повод да напомнят на България, че държавата не изглежда добре сред останалите членове на европейската фамилия.

Шмекери ли ни управляват?

Ако бъде нарушен политически коректният тон, ще чуем още, че онези, които ръководят държавата, приличат на шмекери, които крадат на едро, лъжат на дребно и усърдно поддържат паралелни версии за успешния диалог с Брюксел. Ще чуем, че Брюксел е уморен от грубото пренебрегване на препоръките и предупрежденията на Европейската комисия, която ясно и нееднократно посочи нерешените проблемите в България. Ще чуем дори имената на наглите, чиито отпечатъци върху репутацията на България стават все по-ярки, все по-мазни и все по-позорни.

Случаят със съдия Марковска предизвика светкавична реакция от страна на Еврокомисията.

В тази поредица се вписва и текущият скандал, свързан с компрометирания избор на членове на Конституционния съд, който е поредната илюстрация за опитите на изпълнителната власт да подчини съдебната система.

Сюжетът тече с различна интензивност от лятото. И въпреки привидното спазване на правилата, изборът на конституционни съдии от квотата на парламента доказа, че управляващите не се интересуват от реформа в съдебната система, а целят защита на частни партийни интереси.

Марковска и компания

Случаят със съдия Марковска е може би най-яркият щрих в тази мизерна поредица. Въпреки хоровата защита от страна на овластените, въпреки упорството на тази жена, която не показва особена чувствителност към репутацията на институцията, съмненията в обществото остават. А това – както каза и президентът Плевнелиев – вече само по себе си е проблем.

Този път Европейската комисия едва ли ще отстъпи. Според бившия докладчик за България Джефри ван Орден, обстоятелствата около избора на Венета Марковска трябва да бъдат разяснени. Аз бих добавила – нека не спираме дотук. Случаят Марковска и компания трябва истински да разтревожи българското общество. Защото наглите не са анонимни. За тях научаваме много скоро, след като се докопат до някакъв властови ресурс. А веднъж овластени, те стават страшни.

Автор: Е. Барух; Редактор: Д. Попова-Витцел
DW.DE

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *