19/04/2024

Млади роми разплакват с изпълнението си на химна на България (видео)

Млади момчета от ромската махала в Стара Загора разплакаха нета с трогателно изпълнение на българския химн. Клипът, който са заснели младежите, е в отговор на гаврата с портретите на Левски, Цар Симеон и княз Борис, сътворена от трима ученици от същия етнос в Добрич.

„Аз съм от ромски произход и още от малък моите родителиса ме учили да почитам и обичам България“, казва 14-годишният Деян от Музикалното училище в Стара Загора.

„Ние, ромите, обичаме България. Мечтата ми е да се образовам и да бъда достоен гражданин на страната си“, допълва приятелят му Асен.

„В нашия етнос има будно младо поколение, което се надига за промяна. Мечтая да видя ромите образовани, хора, които поемат отговорност”, казва третият изпълнител.

Клипът им е извинение за постъпката на ромите от Добрич, която взриви социалните мрежи и разбуни обществото преди две седмици. Видеото вече е хит в Youtube.

„Химнът е едно най-българските неща, които ни обединяват като нация – българи, роми, турци”, поясни идеята инициаторът Стефан Ивов. Той е и неформален лидер на гражданската организация „Рома дестини“ (букв. Ромска съдба), в която членуват младежите, изпълнили българския химн. Той учи право в Бургаския свободен университет, остава му да си вземе само държавните изпити. „Икономическата, политическата и финансовата криза няма да събори България. Но ако продължим за затъваме като държава, то ще е, защото се погубваме едни други чрез дива омраза и расизъм“, смята момчето.

Той обяви още, че главната цел на „Рома дестини“, която скоро щяла да има и официален статут като гражданска организация, била социалната интеграция на ромското малцинство. Първата кампания, която организацията подготвяла за края на годината е срещу ранната женитба на ромските момичета.

http://www.standartnews.com/balgariya-obshtestvo/romcheta_razplakaha_neta_s_himna_video-167701.htm

One thought on “Млади роми разплакват с изпълнението си на химна на България (видео)

  1. Българският Химн е най-хубавия!А тези деца наистина ме разплакаха.Бог да пази и закриля България и всеки,който се чувства българин.Хора, да защитим народа си и страната си от духовната разруха и злото,което е надвиснало над нас!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *