28/03/2024

Костов: Борисов или не разбира, или мами обществото с „Южен поток“

Няма ОВОС на “Южен поток“ на територията на страната, няма технически проект, т.е. няма окончателна оценка на размера на инвестицията, която ще се вложи.

Това заяви по bTV лидерът на ДСБ и съпредседател на СК Иван Костов.

Той коментира и думите на Борисов пред „Файнейшъл таймс“, че таксите от транзит ще се използват за повишаване на пенсиите, да строи музеи и стадиони.

Само преди дни обаче икономическият министър Делян Добрев подчерта, че с транзитните такси за първите 15 години страната ни ще изплати своя дял в проекта Южен поток и по този начин няма да се дават бюджетни средства за него. Подписаният проект бе атакуван остро и от лявата, и от дясната опозиция.

Таксата за транзит ще се определи от „Газпром“ България, а те имат блокираща квота, те ще зададат и таксата за пренос и като размер, посочи Костов. Според него интересът на Москва е колкото се може по-голям обем и по-малка такса. Бойко Борисов в момента абсолютно или не разбира, или по такъв безподобен начин мами обществото за таксите. Това е мръсната диря, по която беше направен „Белене“, няма ОВОС за него, няма технически проект, няма финансиране, не е ясно колко ще струва. Вижте как се повтарят същите елементи, каза Иван Костов.

ЕС няма да остави това така, тъй като в този договор за „Южен поток“ има и клауза, наложена от руската страна, а тя е само „Газпром“ да доставя газ. ЕС има директива и тя трябва да се спазва. „Газпром“ ще си плати скъпо това, което се опитва да направи в момента, смята Костов.

Най-важният въпрос е за цената на газа, а той е, че хората сами ще установят от сметките си от февруари дали Борисов е намалил цената на газа и с колко. Няма такова намаление на цената на газта, каквато получиха други страни като Полша, Чехия и Германия, а Русия получи абсолютен монопол на продажбата на газ в България, заяви Костов. Това, според него, означава, че ако на наша територия се открие газ, ние няма да можем да го използваме, защото ще трябва да купуваме руски газ в определени количества.

Иван Костов е категоричен, че с новия договор за газ между България и Русия, е монополизиран българският пазар за следващите 10 години.

http://dnes.dir.bg/news/ivan-kostov-uzhen-potok-golemi-energijni-proekti-12464641

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *