19/04/2024

Как да се отървем от лошите мисли? Да ги изхвърлим в кошчето!

Психолозите  потвърдиха, че можете да се отървете от лошите мисли като ги записвате на хартия и след това ги хвърлите в кошчето.

Звучи глупаво, но според изследователи от Държавния университет в Охайо (САЩ) и в Автономния университет в Мадрид (Испания), методът работи.

Общо казано, в различните психологически тренинги  се препоръчва да се използва  тази техника за борба с лошите мисли, но досега никой не е проверил с научни методи дали това работи. В списание Psychological Science са публикувани резултатите от такова изследване.

В експеримента са участвали няколко десетки испански студенти. Те били помолени да оценят  собствената си външност по три критерия: “добър/лош”, “привлекателен/непривлекателен”, “харесва ми/не ми харесва”. Всеки бил помолен да напише някаква мисъл по отношение на собственото си тяло, какво в него му харесва и какво не, разтревожен ли е или щастлив.

След това някои от участниците трябвало още веднъж да  помислят  върху записаната мисъл, а после да хвърлят бележката в кошчето за да се отърват от нея. Други, напротив, трябвало да поправят граматичните и синтактични грешки в текста. След това изпитваните  отново трябвало да оценят собствения си външен вид по същите параметри.

Установено било, че тези от студентите,  които поправяли грешките си, или просто прочитали  отново своите бележки, започнали да се отнасят към тялото си по-добре или по-лошо, в зависимост от това, което написали на хартията. У тези, които   хвърляли бележката, нямало промяна. Това означава, че те като че ли да спрели да мислят за него, без да са зависими от написаното.

В друго проучване участвали близо 300 души – те трябвало да помислят върху това, че много хора смятат за добра и полезна  средиземноморската диета. Добрите и лошите мисли за това трябвало да бъдат написани на хартия или на дъската, а ако човекът трябвало да пише на хартия, тя след това била изхвърляна, скривана в джоб, чанта, портмоне и др.

След известно време същите хора били помолени да разкажат отново за тази диета. Оказало се, че тези, които са записали идеите си на дъската, затвърдили мнението си  още повече – за разлика от тези, които изхвърлили написаното на хартия в кошчето. В този смисъл, резултатите потвърждават първия опит.

А тези, които държали  бележката с тях, по-късно реагирали на средиземноморската диета по-рязко, отколкото тези,  оставили  мнението си на дъската. Тоест тези, които я харесвали, започнали да я харесват още повече, а тези, които се съмнявали в нея, окончателно спрели да й се доверяват.

С други думи, материализацията на мисълта я правила по-осезаема, по-значителна, тя по-силно влияела върху човека, но в същото време в такъв вид от нея било възможно просто да се отърват, като я изхвърлят.

Но колко важен е физическият акт – това как  смачкваме хартията и я хвърляме в кошчето? За да проверят това, психолозите направили трети експеримент, където същото нещо се повторило под формата на електронен текст. Едни от участници  влачели своите  мисли с “мишката” в кошчето на монитора, а останалите ги записвали на  друг диск.

Оказало  се, че влаченето, ръчната манипулация на файла помага  да се справят с негативните мисли по-добре, от  изпълнението на операциите “запази като”  и “изпрати в”. Освен това, както подчертават психолозите, не става дума за въображението –  ако вие просто  си мислите как изхвърляте имагинерно парче хартия във въображаемо кошче, лошите мисли не ви напускат.

Разбира се, и в случая с кошче до бюрото, и в случая с кошчето на работния плот все още имате възможност да  възстановите документа. Тази техника не трябва да се приема  като магическа пръчка, която може да изкорени лошите мисли от главата ви: ако проблемът е реален, той, разбира се, няма да ви остави.

Въпреки това “изхвърлянето” на лошите мисли позволява за известно време да се отслаби тяхната натрапчивост, което води до депресия и да си дадем ясна сметка дали си струва да им се обръща внимание.

По материали на Association for Psychological Science.

Read more: http://30dumi.eu/2012/11/kak-da-se-ota-rvem-ot-loshite-misli-hva-rlete-gi-v-koshcheto/#ixzz2DUi3v73k

One thought on “Как да се отървем от лошите мисли? Да ги изхвърлим в кошчето!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *