19/04/2024

Избират нов конституционен съдия на мястото на Марковска

Комисията по правни въпроси в парламента предложи да бъде открита нова процедура за избор на съдия в Конституционния съд (КС) от квотата на парламента, за да бъде решен заплетеният казус със съдия Венета Марковска.

ДПС категорично отказа и заяви, че Народното събрание е било подведено от прокуратурата и бламирано от президента.

Комисията определи в проекторешението си датите за нова процедура, предаде „Фокус”. 22 ноември е началната дата за представяне на предложения за избора. Предлагането на кандидатури трябва да започне от 22 ноември и да продължи до 30 ноември. Становища и въпроси да могат да се подават до 10 декември, изслушването на кандидатите да бъде на 12 декември, а на 19 декември да бъде гласуването в пленарна зала, предложи още комисията.

По думите на председателя на правната комисия Искра Фидосова новият член може да положи клетва преди края на годината.

Променени бяха част от правилата и процедурите за избор и вече ще се приемат и обсъждат и анонимни сигнали, посочи още Фидосова, съобщи БТА.

Всички тези предложения вероятно ще бъдат гласувани в парламента идната сряда.

Това стана, след като по-рано днес премиерът Бойко Борисов заяви, че очаква още днес или в най-близките дни парламентът да започне нов избор за конституционен съдия.

Лидерът на ДСБ Иван Костов пък предложи да се състави група от депутати от всяка парламентарна група, които са специалисти по конституционно право, за да предложат решение на случая „Марковска“, който прераства в институционална криза. А от Синята коалиция обявиха, че няма пречка НС да преразгледа решението си.

„От снощи започнахме консултации с представители на всички парламентарни групи, след като вчера Марковска не положи клетва. На консултациите не присъстваха представителите на Коалиция за България, но сме съгласували  становищата с проф. Любен Корнезов (бивш конституционен съдия – б.р.) и Мая Манолова”, заяви председателят на правната комисия Искра Фидосова, предаде „Фокус“.

Тя уточни, че Манолова я е помолила да заяви, че подкрепя нова процедура за избор на член на КС. Самата депутатка от БСП обяви по-рано, че НС трябва да отмени своето решение, макар това да е унизително. Тя хвърли вината за това върху мнозинството, което подкрепи Марковска, без да се съобрази с възраженията по кандидатурата й.

ДПС няма да участва в обсъждането и гласуването, заяви обаче депутатът Четин Казак. Неговата партия гласува за Марковска при избора й.

„Парламентът е последният орган, който трябва да понесе отговорността на това, което се случи, да обира срама на цялата държава и нейните институции, които не работят в синхрон. Ние отказваме повече да участваме в продълженията на този злощастен казус“, мотивира се той.

Казак подчерта, че това е безпрецедентен случай, довел до абсурдна ситуация, в която Народното събрание избира един кандидат, след което други институции бламират този избор.

„Ако това нещо бъде оставено без последствия, се рискува да се постави на карта оттук насетне непоклатимостта и репутацията на всички актове, които приема парламентът“, добави Казак.

По думите му определени кандидати, които са били избрани, са били поставени пред дилемата техният личен авторитет да бъде противопоставен на преобладаващото обществено мнение.

Казак допълни, че не може, когато изборът вече е направен, в последния момент да се появи някаква справка от прокуратурата, която на никого не е представена и да обърне на 180 градуса мнението на президента.

„Тук се запознахме с удостоверения, предоставени от Марковска, че срещу нея не се водят никакви досъдебни производства. В следващия момент се споменава документ от прокуратурата. Това е подвеждане на Народното събрание от страна на прокуратурата. Ако е разполагала с тази информация, защо комисията не е била запозната с нея досега?“, попита депутатът.

„Извикала съм Венета Марковска, дала ми е документите. Аз и моите колеги няма как да се усъмним във всички тези документи, които тя представи от прокуратурата и другите органи официално”, коментира Фидосова. Тя добави, че президентът е заявил, че е уведомен с писмо, а до правната комисия няма адресирано такова.

„Моето писмо до Барозу описва единствено и само процедурата, която сме провели. Накрая завършва с едно изречение, което казва, че по така представените документи сме направили извод за професионалните качества(Марковска бе определена като безукорна – б.р.). Не съм писала никъде за нравствените качества. Но когато започва насам-натам да се говори, някой да обяснява нещо допълнително, разбира се, че и в мен възниква въпросът кое е истина, какво точно се случва”, посочи Фидосова.

„Единственият вариант да проверя нещо, е да го изпратя до институциите. Ако трябва, ще изпратя анонимните сигнали, за да няма упреци към парламента“, добави депутатката от ГЕРБ и заяви, че най-малко от нея ще се чуе упрек към когото и да било в тази ситуация.

Реакцията на ЕК  не закъсня

„Отбелязваме развитието и важния вътрешен дебат от вчера в България по време на клетвата в КС“, заяви в официално изявление говорителят на ЕК Марк Грей, предаде БНР.

„ЕК отново подчертава важността, която отдава на общия принцип за прозрачност и на това на високи длъжности да бъдат избирани личности, които изпълняват всички критерии за необходимите качества и за почтеност“, добави обаче Грей и припомни, че това е казвано многократно и в различните мониторингови доклади.

ЕК се надява, че тези принципи ще бъдат спазвани и при избор на главен прокурор, като ще проследи внимателно развитието на събитията.

След избора на Венета Марковска ЕК разкритикува остро парламента, че сигналите срещу нея не са проверени и дори предупреди за възможен извънреден доклад за България. Засега обаче не се очаква да има такъв.

http://dnes.dir.bg/news/deputati-izbori-VSS-prokuror-sud-veneta-markovska-12426869

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *