29/03/2024

Хиляди се прощават с патриарх Максим

Хиляди миряни дойдоха в храма „Света Неделя“, за да отдадат последна почит на патриарх Максим. В 9 часа започна заупокойната литургия.

Негово светейшество е положен с корона, а бялото було, с което ще бъде погребан, е в нозете му. Патриаршеска стража бди от двете страни на саркофага.

В църквата е създадена перфектна организация, за да няма блъскане и напрежение сред множеството. Хората преминават спокойно и се покланят пред отворения ковчег.

Литургията се води от Пловдивския митрополит Николай, който по решение на Светия Синод е и временен Софийски владика до избирането на нов патриарх.

Пред покойния патриарх се поклониха Калиник Врачански и Неофит Русенски, както и епископ Йоан, известен в разколническото си минало като брат Джон.

Сред първите, които сведоха глава пред саркофага, бяха столичният кмет Йорданка Фандъкова и депутатът от ДПС Камен Костадинов. Премиерът Бойко Борисов дойде в храма в 10,30 часа, облечен с траурно черно поло под сакото и с бели цветя в ръка. Заедно с него бяха министрите Вежди Рашидов, Сергей Игнатов, Десислава Атанасова, Томислав Дончев, Делян Добрев, Мирослав Найденов, Лиляна Павлова, Тотю Младенов.

Точно, когато митрополит Николай произнасяше Символ на вярата, в църквата влезе вселенският патриарх Вартоломей. Той се наведе над ковчега, целуна покойния патриарх и поднесе бял букет.

Изгубих най-добрият си приятел

Вселенски патриарх Вартоломей:

Имам много и само добри спомени за покойния български патриарх. Той бе най-добрият ми приятел. Скърбя за неговата кончина и се надявам българските митрополити да изберат най-достойния за нов български патриарх.

Излъчваше добродетели

Йорданка Фандъкова, кмет на София:

Имах щастието да го познавам лично и да разговарям с него. Това е човек, излъчващ християнски добродетели. Мъдър, скромен и смирен. Вечна му памет!

Беше стожер

Бойко Борисов, премиер:

Патриарх Максим беше стожер на църквата. Толкова пъти ни е пожелавал успехи. Бог да го прости. Всички ние да сме живи и здрави, да има благоденствие.

http://www.standartnews.com/balgariya-obshtestvo/stotitsi_se_proshtavat_s_patriarha-168048.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *