28/03/2024

ДСБ: Борисов да се оттегли заради скандална присъда на Европейския съд

ДСБ поиска Бойко Борисов да се оттегли от поста министър-председател заради присъдата на Европейския съд по правата на човека по случая с Тодор Тодоров-Чакъра.

Това обяви на пресконференция заместник-председателят на партията и евродепутат Светослав Малинов.

Миналата седмица съдът в Страсбург осъди България да плати 50 000 евро обезщетение на роднините на Тодор Димов Тодоров-Чакъра, загинал през 2003 по време на акция на МВР в Харманли, ръководена лично от Бойко Борисов – тогава главен секретар.

Според Малинов прокуратурата и компетентните органи трябва задължително да вземат отношение по казуса, в противен случай страната ни се самоизключва от европейската правна система, цитира го БТА.

Прокуратурата, подчерта Малинов, въз основа на произнесената от Европейския съд присъда, трябва да предприеме действия, друг е въпросът доколко и докъде ще й стигне куражът.

Миналата седмица от партията на Меглена Кунева – „България на гражданите“, изразиха очакване главният прокурор, „който и да е той“, да възобнови разследването и да призове за разпит Бойко Борисов във връзка със случая на Тодор Димов-Чакъра.

Реакцията на Борисов след произнасянето на съда означава, че България се отказва от собствения си подпис под европейските конвенции и процедури, обобщи Светослав Малинов. Страната ни е осъдена, има престъпление, подчерта той.

След присъдата премиерът заяви, че не е отговорен за смъртта на Чакъра и припомни, че той е стрелял по полицаи.

Нека от ДСБ не забравят, че техният председател Костов не се махна от нито един заеман пост, докато разследваха съпругата му заради фондация ”Бъдеще за България”. Да, сега не е разследване, а осъдителна присъда, но принципите са принципи…

От ДСБ са категорични, че Борисов няма моралното право да участва следващата седмица в заседанието на Европейския съвет, редом до премиерите на останалите страни-членки.Той ще стои там като човек, чието име е споменато в осъдителна присъда, когато ще се решава финансовото бъдеще на ЕС и на България като негов член, отбеляза още Светослав Малинов.

Борисов виси като Венета Марковска в безвъздушното пространство, коментира и другият заместник-председател на ДСБ Радан Кънев. Той добави, че от Бойко Борисов зависи дали ще се оттегли сега или ще остави избирателя сам да сложи край на политическата му кариера.

По думите му, ясната коалиция по случая „Марковска“ между ГЕРБ, БСП и ДПС съсипва европейския избор на България, а самата Венета Марковска е „спусната“ от Борисов.

От ДСБ обаче не се ангажираха дали в случай, че тя се оттегли от Конституционния съд, където е избрана от парламентарната квота, отново ще бъде актуална кандидатурата на Екатерина Михайлова, която те бяха издигнали. Радан Кънев отбеляза, че става въпрос и за решение на самата Михайлова.

http://dnes.dir.bg/news/dsb-boyko-borisov-todor-todorovchakara-12395574

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *