29/03/2024

Добротата спасява и здравето, и кариерата и икономиката

Добротата помага в много жизнени ситуации, тя може да стане и добър помощник в изграждането на кариера. Работодателите все по-често добавят това качество в списъка с изискванията, на които трябва да отговаря потенциалният сътрудник на компанията.

Така например в портала HeadHunter тази дума в описването на вакантните места като пожелание към кандидатите или като описание за отношенията вътре в компанията през 2009 г. се среща в 134 обяви за работа, през 2010 – 226, през 2011 – в 342. Според разчетите през тази година техният брой може да се увеличи двойно. Не изостават и кандидатите. „Повече от 2000 човека са написали, че са добри“, съобщава за РИА „Новости“ директорът по маркетинг на HeadHunter Олга Мананникова.

По данни на сайта SuperJob формулировките „добър“ и „доброта“ се срещат в 0,4 % от анкетите на кандидатите. Тук цифрите са по-малки, но както се казва – това е само началото.

Особено се цени добротата там, където работата е свързана с хора. Това качество увеличава шансовете при търсене на работа с клиенти и персонал, при мениджърите по продажба, сервитьори, рецепционисти, HR директори.

„Добротата е такова качество, което е трудно да бъде измерено ири да се определи при събеседването. Но тя винаги става видима в процеса на работата на човека, отбелязва Олга Мананникова. Такива хора правят компанията по-добра, а добрата компания поражда в клиентите и партньорите повече положителни емоции, които все не ни достигат в ежедневието и към които подсъздането и умът се стреми. Затова става така, че добър днес е синоним на успешен“.

Най-често доброта се очаква от заетите с работа с деца, бавачките, възпитателите, гувернантките, медицинските сестри, лекарите. Типичната формулировка „доброта, любов към децата“ за тези професи, е посочена в обявите за работа. При това потребността от такива специалисти непрекъснато расте. В москва незаетите места за домашен персонал през октомври са били 12,9 %.

Добротата се отразява положително и на икономиката като цяло, тъй като подобрява здравето на хората. Учени от Мичиганския университет доказаха, че продължителността на живота на отзивчивите хора е средно с девет години по-дълъг. Учените предполагат, че това се дължи на силния имунитет и здравото сърце, тъй като при хората, които правят добри неща за другите, се повишава нивото на лимфоцитите и се разширяват съдовете.

Освен това добрите дела спомагат за изработката на ендорфини – хормоните на щастието, а те пък помагат да се борим със стреса и облекчават депресията – две болести, от които днес страда половината от човечеството на планетата, ако не и повече.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *