29/03/2024

Закон за защита на калинките*

Българските медии бяха подведени вчера от съобщението, че е уволнена нафуканата и самозабравила се калинка – говорителката Пенчева на МВР Варна, която направо срути и без това крехкия имидж на полицията, с изявленията си пред милиони зрители.

Мнозина си отдъхнаха, че все пак има справедливост в тази несправедлива по принцип българска държава.

Днес се оказа, че радостта е била доста преждевременна. Министърът на вътрешните работи и вицепремиер Цветан Цветанов внесе много съществени корекции в създалата се скандална ситуация: срещу поредната българска калинка, негова подчинена, тече дисциплинарно производство и чак като приключи, тогава ще се вземе решение за нейното уволнение или оставане на поста.

То наистина си е страшна работа разследващите случая да отделят около 45 секунди и да прослушат думите й, да видят наглото изражение на говорителката, която нарече селски глупак младия мъж, заснел сладко похъркващите полицаи в патрулката по време на работа.

Излезе пред цяла България със аргумента, че полицаите имали право на 30 минутна почивка и могат да си я използват както намерят за добре.

На снимките си вижда, че те така „къртят“ на отворени врати на патрулката, че някой и пистотелите може да им вземе, без да се усетят. Де да можеше всеки така да си заработва заплатата – щяхме да сме в рая.

Истината е, че това разследване не се нуждае от повече от 30 секунди , за да се напряват съответните изводи. Още толкова секунди са достатъчни, за да се вземе съответното справедливо решение за съдбата на калинката.

Но на МВР служителите им трябва време. Не може човек при това очевадно положение да не стигне до следните два прости извода (отнемат по-малко от 30 секунди): Или чакат скандалът да утихне, да се забрави и калинката да продължи да си клати краката на държавна хранилка. Или – (също много, много вероятно) някой е зависим по някакъв начин от нея – я със спонсорство, я с някаква „услуга и се чудят сега какъв параграф може да я направи пред обществото света вода ненапита, че да й се отплатят подобаващо.

Нормалните хора в подобни ситуации не поставят съответните комисии в неудобно положение и си подават оставката. Но с варнеската калинка Пенчева няма надежда – нормален човек никога не би се изцепил публично като нея (да беше си дундуркала характера под душа, не би чудо вдидяла). Дори и да я тресе чувство за превъзходство щеше да знае кои граници не е хигенично за самата нея да прекрачва.

Абе що не вземат депутатите да гласуват Закон за защита на калинките? Поне няма да живеем с глупави илюзии и надежди…

* Изписването на името на скандалната варненка с малка буква е абсолютно съзнателно. калинките у нас са нарицателни и са на мода в България не от сега. калинка ли си – просперираш. Не беше ли калинка и злополучната  кандидатка за еврокомисар Румяна Желева? И после се чудим защо ни възприемат като шкартото в Европейския съюз.

Автор: Елена Емануилова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *