24/04/2024

Взриви се трафопост на EVN в Бургас, сградите наблизо са помляни

Трафопост под жилищен блок на ул. „Хан Крум“ 11 се взриви тази нощ в центъра на Бургас, съобщи БНР. Първият етаж на сградата е напълно разрушен. Няма сериозно пострадали граждани.

Кооперацията е строена през 60-те години. В нея има 32 апартамента. От взривната вълна два апартамента са напълно унищожени, изпочупени са прозорците на околните сгради. Два магазина, намиращи се в жилищната сграда, са напълно разрушени. Обърнат е микробус и са натрошени стъкла на леки коли в близост.

Двата пострадали апартамента са обитавани от две семейства – възрастно и по-младо с деца.

Какво се случи

Кметът на Бургас Димитър Николов каза, че първото обаждане за спряно електричество в жилищния район е получено в EVN в 01.11 часа. Дежурният техник е пристигнал към 01.30 часа и е подменил предпазителя с нов.

Около 2.50 ч. трафопостът започва да дими и събужда жителите с гъст задушлив дим. Хората напускат жилищата си минути преди мощния взрив. След взрива в сградата избухва пожар, съобщи говорителят на полицията Цветелина Рандева, цитирана от БТА.

В апартамента над трафопоста живее семейство с две деца. Те са успели да излязат от сградата минути преди експлозията.

Един мъж, който е бил на терасата на жилището си, видял е дима и е предупредил хората, има наранявания по ръцете.

Живеещи в сградата разказаха, че блокът се разтресъл като при земетресение. В първия момент не можели да реагират заради шока.

На място са пристигнали всички налични полицейски автопатрули, 3 пожарни автомобила с 13 огнеборци и 2 линейки.

Всички разходи и щети, ще бъдат поети от електроразпределителното дружество EVN, каза кметът на Бургас Димитър Николов. Той уточни, че намиращият се в жилищната сграда трафопост е допустим по Закона за устройство на територията. 400 киловолт ампера е бил трафопостът, който е избухнал.

Живеещите в разрушените жилища ще бъдат настанени във временни жилища.

От EVN

Взривът в Бургас е „изключително необичаен инцидент“, каза за БНР ръководителят на отдел комуникации в EVN Петър Костадинов. Трафопостът е бил подменян съвсем наскоро, а служителите на електроразпределителното дружество, които са сменили предпазител в сградата малко преди взрива, не са открили „индикации за нещо необичайно“, каза той.

Костадинов увери, че EVN прави редовни профилактики на инсталациите в жилищните сгради. Вече се работи за възстановяване на електроподаването в засегнатия район и от дружеството се надяват да отстранят всички проблеми до края на деня.

http://dnes.dir.bg/news/burgas-trafopost-12205766

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *