19/04/2024

Ураганът „Санди“ удари САЩ, 10 щата са в бедствено положение (видео)

Ураганът „Санди” достигна бреговете на американския щат Ню Джърси. Ураганни ветрове и проливни дъждове удариха източното крайбрежие на САЩ, съобщи Националният център за ураганите.

Към настоящия момент са загинали минимум 15 души в САЩ. Общо от началото на урагана в Карибския басейн, според  СиЕнЕн, са загинали 5 души в Ню Йорк, двама в Мериленд, един човек в Кънектикът, трима в Ню Джърси, двама във Филаделфия, един в Западна Вирджиния, един на кораба HMS Bounty, в Канада един човек, както преди това 67 души в Карибите, включително 51 души в Хайти.

Около 60 млн. души са на пътя на стихията, сред тях има и десетки хиляди българи. Ураганът предупреди за себе си още през деня с усилващия се вятър и жестокия дъжд, предаде Ройтерс. Досега Санди взе живота на 66 души на Карибите.

Девет щата обявиха бедствено положение. Сред тях са Мериленд, Пенсилвания, Ню Джърси, Кънектикът, Масачузец.

Хората, които живеят на пътя на бурята опаковаха багажа си, запасиха се с батерии, фенерчета и храна, с които да преживеят бедствието, предаде Ройтерс. Според предварителните изчисления на експертите икономическите загуби ще възлизат на 20 млрд. долара.

Училищата, учрежденията, театрите в Ню Йорк в понеделник бяха затворени. Дори фондовата борса удари кепенци. Още в неделя кметът на града Майкъл Блумбърг нареди да се спре метрото и градския транспорт, както и да започне евакуацията на 375 хиляди от жителите на града.

Губернаторът на щата Ню Джърси пък направо посъветва жителите да не бъдат „глупави“, а да напуснат домовете си и да намерят високо и безопасно място, където да се скрият. Казината в щата също бяха затворени.

Президентът Барак Обама предупреди, че не е ясно какви и  къде ще са най-големите поражения от невижданата буря, но, че нужните мерки са взети. Той и съперникът му в предстоящите избори Мит Ромни отложиха плануваните си визити в страната.

Губернаторът на Мерилиенд отиде още по-далече. Мартин О’Мали предупреди, че се очакват и жертви. Колкото по-добре сме подготвени, толкова по-малко, ще са те, каза той.

Заради приближаващия ураган над 700 полета, включително международни, още в неделя бяха отменени. В понеделник броят на анулираните полети нарастна до 12 000.

Неудачи ураганът донесе и за IT-сектора. Google обяви, че заради бедствието отменя планираната за понеделник дългоочаквана премиера на Android 4.2 и на устройства под нейно управление. Поне два ядрени реактора също ще бъдат спрени.

Санди е необичайно климатично явление, наричано от някои синоптици „Франкенсторм“. То може да се окаже една от най-разрушителните американски бури през последния половин век.

Санди ще се развилнее на площ от над 800 км в диаметър. Освен това ще причини големи наводнения – от 2.4 метра в крайбрежни райони, което ще е катастрофално за ниските места.

http://www.standartnews.com/svyat-svyat/sandi_dokopa_sasht_video-167270.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *