20/04/2024

Украйна възобнови подготовката на бойни делфини в Черно море

Украйна е възобновила специална програма за подготовка на морски животни за използване от военноморските сили на страната, в това число и делфини.

„В държавния океанариум в Севстопол се подготвят десет делфина от застрашения вид афалини за изпълнение на специални задачи на военния флот на Украйна. В акваторията се провеждат тренировки по търсене на предмети по морското дъно”, заявява източник от украинските военноморски сили, цитиран от „Газета.ру” и „Фокус“.

За делфините бойци се говори от няколко години, но няма публична информация за използването им. Те са обучавани и по програма за нападение над подводни диверсанти.

В света има само два центъра за подготовка на делфини за военни цели – в Сан Диего, САЩ и Севастопол, Украйна.

Пентагонът обяви през 2009 г., че от началото на 2010 г. отбраната на американските ядрени подводници ще бъде осигурявана от делфини и морски лъвове в района на Китсап, в щата Вашингтон.

Международните наблюдатели припомнят, че съветските военноморски сили започват да обучават бойни делфини в Севастопол през 1973 г. Специално дресираните животни са използвани за намирането на оръжие и военна техника на морското дъно, но също така са и подготвяни за нападения срещу вражески водолази или плавателни съдове със закачени за главата оръжия и експлозиви.

След разпадането на СССР делфините от Севастопол започват да се използват за медицински цели при лечението на деца-инвалиди. Някои източници твърдят, че програмата за подготовка и обучение на бойни делфини никога не е била прекратявана.

„Украинските бойни делфини могат да помогнат за гарантиране на сигурността на плавателните съдове на руския Черноморски флот и военноморските сили на Украйна“, коментира междувременно информацията за делфините главният редактор на списанието „Национална отбрана” и председател на обществения съвет към руското министерство на отбраната Игор Коротченко пред РИА „Новости”, предаде bTV.

„Украинският опит в обучението на бойни морски животни безспорно заслужава внимание. Използването им в акваторията на Севастопол, където са базирани корабите на руския Черноморски флот и военноморските сили на Украйна, отговаря на интересите на флотилиите на двете страни и представлява важен фактор от съвместната противодиверсионна отбрана”, заявява Коротченко.

Според експерта потенциалният спектър на приложение на бойните морски животни е изключително широк: охрана на важни военноморски структури срещу несанкционирано проникване на външни лица, локализирането и ликвидирането на подводни диверсанти, засичане на морски мини и други взривоопасни предмети, осигуряване на сигурността на подводни комуникационни връзки, тръбопроводи и кабелни линии, както и операции по издирване на голяма дълбочина.

Коротченко смята още, че Русия трябва да използва чуждия опит в областта на подготовката и използването на бойни морски животни и да прецени дали има нужда от въвеждането им в държавната програма за въоръжаването до 2020 г.

http://dnes.dir.bg/news/ukrina-delfini-12176127

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *