29/03/2024

Учени: Животът на Земята може да е с извънземен произход

Животът е могъл да възникне отвсякъде, смятат учените. Извънземни организми е възможно да са пренесли живота на Земята след пътешествие в пространството в продължение на милиони години.

Учените потвърждават теорията, основана на изчисления, че е голяма вероятността за приземяване на каменисти фрагменти от други звездни системи на планетата ни. Някои от тези отломки (напълно възможно е) са съдържали в себе си микроорганизми. Изследвания показха, че бръмбари, намиращи се в състояние на сън, могат да понесат дълго пътешествие през космоса, независимо от високото ниво на радиоактивно излъчване.

Простите форми на живот са могли със същия успех да пътешестват от Земята на други планети зад пределите на Слънчевата система, предполагат учените. Този процес е известен като литопанспермия. Това може да означава, че вселената изобилства от живот, подобен на земния.

Експерти от университета в Принстън уверяват, че техният труд, посветен на доказателството на тази теория е първият в света, който може да демострира това. Ако действително е така, значи се променят всички представи за живота във Вселената като цяло.

Животът може да възникне навсякъде. Мощни изригвания на вулкани, удари на метеорити и стълкновения с други тела могат да доведат до полет в космоса на скални отломки. Когато Слънчевата система е била млада нашата звезда е била много по-близо до своите съседи, отколкото е сега. А това означава, че някои от тези отломки
са могли да се смесят с други. Пътешествието е ставало достатъчно бавно, което предполага, че гравитацията на планетите са могли с лекота да заловят преминаващите отломки.

С помощта на компютърно моделиране учените са успели да пресъздадат тази картина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *