25/04/2024

Учени: Дайте интересни имена на зеленчуците и децата ви ще ги излапат

Родителите, които с всички сили се опитват да убедят децата си да похапват полезни зеленчуци ( често без успех), могат да се възползват от прост метод – да наричат продуктите с интересни за малчуганите имена.

Учени от Корнуелския университет в САЩ открили, че 66 на сто от учениците яли морков, когато той бил маркиран с етикет „Морков за рентгеново зрение“. Други 32 на сто от учениците изяли морков с етикет „Храната на деня“, а 35 на сто изяли морков без специално название.

Аналогичен експеримент бил проведен с броколи и фасул. Изследователите открили, че в сравнение с контролните училища продажбите на тези зеленчуци пораснали с 99 на сто, а в контролните училища намалели с 16 %.

„Това изследване показва, че училищата не стимулират децата към употребата на по-полезни продукти, коментира Брайън Уонсинк. Получените резултати говорят за това, че с помощтта на привлекателни имена може да се увеличи консумацията на полезните продукти от децата. Това е ефективен и надежден метод без излишни разходи“, допълва изследователят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *