31/05/2020

Цели стаи са се срутили в гръмналия трафопост, по чудо няма трупове

От детската стая не е останало нищо, добре, че преместихме децата в най-отдалечената част на жилището, 5 минути са ни делели от смъртта, разказа бургазлията Пламен Димитров, чийто апартамент бе унищожен при взрива на трафопост в сградата, цитиран от „24 часа“.

Експлозията на съоръжението с мощност 400 киловолт ампера стана около 2.50 ч. в кооперация на централната бургаска улица „Хан Крум“, като два апартамента са напълно унищожени, изпочупени са и прозорците на околните сгради. Два магазина, намиращи се в жилищната сграда, са напълно разрушени. Обърнат е микробус и са натрошени стъкла на леки коли в близост ( снимката е на сайта бесове.бг).

По думите на Димитров взривът е станал буквално под краката му, предаде „Фокус“. Едната стая на апартамента му няма изобщо под, който е изсипан в трафопоста.

„Цялата ни детска стая с легла, шкафове, бюра се намира долу”, обясни мъжът, който е леко пострадал при инцидента. В момента двете деца на Димитрови – на 9 и 11 г., са при баба си и дядо си. Голямата му дъщеря имала леки порезни рани.

Димитров допълни, че пожарната и полицията са реагирали много бързо и са се отнесли съвсем адекватно към ситуацията. Линейките също са дошли бързо, лекар го прегледал, но той е отказал да го заведат в болница.

Бургазлията бе категоричен, че вината е изцяло на електроразпределителното дружество EVN.
“Не може два часа преди инцидента да се прави ремонт, а два часа след това да стане такъв взрив”, каза той. Димитров е собственик на магазина в блока, който също е изцяло разрушен. Той каза, че няма застраховка. В един миг останах и без жилище, и без препитание, въздъхва мъжът.

Съседката на Димитров Анна Колева пък разказа пред „Бургас нюз“, че всекидневната й е напълно унищожена от експлозията.
„Живея в апартамент, който се намира точно над трафопоста. В един момент ме събуждат и ми казват, че нещо много лошо мирише. Хукнах към всекидневната, която вече не съществува, поглеждам и виждам, че излизат гъсти кълба дим. Обадих се на тел. 112, че става нещо страшно в блока. Успях да успокоя майка ми и да излезем, като в следващия момент настъпи страхотен взрив, сякаш падна бомба в Бейрут. До нас живее семейство с деца. Когато са усетили дима, те побягват от жилището, а взривът ги хваща по пътя в трапезарията. Съседът ми е окървавен, цяло чудо, че е жив. Слава богу, че никой не почина“, каза още  жената.

Според нея, ако не е бил димът, е щяло да има най-малко пет трупа. Тя допълни, че всички живущи в блока нееднократно са сигнализирали всички възможни институции за трафопоста, цитира я „Фокус“.
„Този трафопост не трябваше да бъде тук, защото винаги е бил бомба със закъснител и нееднократно сме сезирали всички възможни инстанции да бъде направено нещо и да бъде изнесен извън блока. Направиха му основен ремонт, с който го подсилиха и той унищожи 50-годишния живот на две семейства“, каза още Колева.

По думите на домоуправителката на блока Даниела Ганева единият от техниците, дошли по-рано вечерта, за да отстранят авария в трафопоста, изглеждал видимо неадекватен и уплашен от това, което се случва. Някои дори помислили, че е пиян. От EVN съобщиха, че и на двамата им служители са направени проби за алкохол, които се отрицателни, предаде bTV.
Досега хората от блока са подавали множество жалби и молби трафопостът да бъде преместен, каза още домоуправителката. По думите й и преди е имало инциденти. Глас в пустиня обаче останали призивите към дружеството трафопостът да бъде изнесен от сградата.

http://dnes.dir.bg/news/evn-plamen-dimitrov-trafopost-vzriv-burgas-12206235

(Visited 125 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *