28/03/2024

Топ 7 на теориите за икономически конспирации

Терминът „теория за световния заговор“ активно навлиза в края на 60-те години, а през 1997 г. Оксфордският речник на английския език включва израза „теория на заговора“ в речниковите си статии. Привържениците на тезата за световен заговор вярват, че човешката история не се състои от случайни събития, а от целенасочени действия, управлявани от сиви кардинали. Въпросът е чии кукли на конци сме всички ние.

Според изследователите теориите за заговор особено се активизират, когато в обществото протичат сложни дестабилизационни процеси, каквито са били например Великата френска революция, разпадането на СССР и финансово-икономическата криза, която търпим всички ние. Живеем в свят, определян от икономическите отношения, така че не е случайно, че голяма част от съвременните теории за световен заговор са насочени именно към икономиката:

1. Доларовите кукловоди.

Всичко, което се случва в света се ръководи от малка тайна организация, чийто основен инструмент за въздействие е доларът. Според привържениците на тази теория всички завоеватели на света – от Александър Македонски до Хитлер, са се провалили и сегашните лидери са решили да действат по-хитро: няма нужда да завоюват света, след като могат да си го купят. Тези хора са по-влиятелни от политиците, защото в техните ръце е съсредоточена реалната власт: властта на парите.

Според италианския журналист и евродепутат Джулието Кеза тайното световно правителство се състои от 9 души, които управляват големите световни финансови институции като Goldman Sachs, UBS, Bank of America, Deutsche Bank и други.

Швейцарският математик Джеймс Глатфелдер пък е изчислил, че 147 корпорации управляват над 50% от световните ресурси.

Класическата теория твърди, че съдбата на света се решава на тайни срещи на затворени организации като Билдербергския и Бохемския клуб.

В основата на тази теория стои едно спорно изказване на Майер Амшел Ротшилд от XIX в. Той казва: „Дайте ми право да контролирам парите на една страна и ще ми е напълно безразлично кой пише законите“.

Конспираторите са уверени, че неговата мечта се е сбъднала и в наши дни няколко финансови клана, начело с Ротшилд, Рокфелер и Морган, управляват най-силната световна валута- доларът през Федерация резерв в Ню Йорк, основната структура на Фед.

За останалите шест конспиративни теории може да прочетете тук: http://profit.bg/news/Top-7-na-teoriite-za-ikonomicheski-konspiratsii/nid-96790.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *