26/04/2024

„Швейцарският доклад“ за криминалното минало на Бойко Борисов – Част I

Поверително

В България има три основни криминални „групировки“ за които се предполага, че се радват на протекцията на Бойко Борисов, Главния секретар на Вътрешното министерство. Тези криминални групи за познати като ВИС, СИК, и ТИМ. Имената обаче са в известна степен поовехтели поради това, че тези криминални банди са в състояние на непрекъснат преход опитвайки се да оставят на повърхността лустро на почтеност като основават „законен“ бизнес, особено в секторите на застраховането, охранителните услуги (бодигардове), банките и индустриалното производство.

В действителност, под тази повърхност, те се занимават с изнудване, проституция, трафик на наркотици, залагания, търговия с оръжие, и други незаконни и монополистични действия. Те са и на предната линия на корупцията, подкупването на политици и полицаи и/или поставянето на техни хора и дела в полицейските структури. Най-яркият пример за тази форма на корупция е случаят с Бойко Борисов, който е бивш бизнес партньор на един от криминалните босове на СИК, а в момента е началник на всички правоприлагащи органи и всички разследвания за организирана престъпност в България. Докато той се занимава с ПР за излъскване на образа си на ефективен борец срещу престъпността, фактите ясно показват, че големите криминални босове на СИК, ВИС, и ТИМ остават неприкосновени. Престъпността, корупцията и честите поръчкови убийства са очебийни, а сериозни престъпения остават неразрешени под началството на Борисов.

Досиетата на криминалните групи СИК, ВИС, и ТИМ са приложени за преглед и се основават на документи с публичен произход. Важно е да се отбележи, че организираната престъпност в България съществено се отличава по история, структура и традиции от сицилианската мафия, Коза ностра и други престъпни синдикати, които са добре познати на САЩ.

Съвременната организирана престъпност в България е всъщност резултат от падането на комунизма и последвалия го мъчителен преход.

Още преди падането на комунизма България е била корумпирано общество, ръководено от политикани, тайни служби, полиция, и преди всичко фаворити спортисти, борци, експерти по карате, и бандити, които са в основата на проблема с настоящата организирана престъпност. Тези престъпници се домогват до властта и станаха продължители на корупцията, която е преобладавала в комунистическата система. Успяха да надживеят няколко последователни правителствени промени и се внедриха в така-наречения законен бизнес, натрупвайки богатство чрез придобиване на бивша държавна собственост и избрани недвижими имоти.

Тъй като САЩ се стремят да установят по-добри отношения с България заради стратегическото й положение в Източна Европа и като ценен съюзник, налага се да дадем съвет за изключителна предпазливост и вземане под внимание тази непрозрачна сила в страната, която е в сърцевината на проблема с организираната престъпност и корупцията.

Анализ

Бойко БОРИСОВ

Генерал Бойко БОРИСОВ е Главен секретар на Министерството на вътрешните работи на България.

Той е роден на 13 юни 1959 год. в Банкя, предградие на София, столицата на България.

Баща му, Методи БОРИСОВ, до 1987 год. е служител на Софийско градско управление – МВР. Бил е началник на 2-ри сектор в столичната противопожарна охрана. Членувал в БКП. Уволнен заради подозрения в извънбрачна връзка (това се е третирало като неприемливо поведение срещу правилата, нарушаващо комунистическия етичен кодекс).

Майката на Бойко БОРИСОВ, Венета БОРИСОВА е починала преди няколко години. Била е начална учителка.

Сестрата на Бойко БОРИСОВ, Красимира Методиева ИВАНОВА е родена през 1956 год. В момента живее в София, кв. Княжево. Работи като лекар-педиатър в бившата ІІІ АГ-болница, Княжево. Има данни, че тя има участие в акционерното дружество, което е приватизирала болницата. Съпругът й е адвокат. Имат син, студент по право.

Бойко БОРИСОВ има дъщеря от разтрогнат брак – Венета, която учи в САЩ, Лос Анджелис. В момента Бойко БОРИСОВ съжителства (без брак) с приятелката си Цветелина БОРИСЛАВОВА.

Вижте целия текст тук!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *