16/04/2024

Обявиха кои са процъфтяващите страни в света

Норвегия оглави списъка на най-процъфтяващите страни. Това се казва в редовното годишно изследване, проведено от британския аналитичен център Legatum Institute. На второ място е Дания, а на трето – Швеция. В първата петица на лидерите влизат Австралия и Нова Зеландия.

Едно ново поколение – на азиатските тигри, чувствително се намесва в класацията. Напред излизат Виетнам, Тайланд, Малайзия и Индонезия.

От шесто до десето място са Канада, Финландия, Нидерландия, Швейцария и Ирландия. САЩ през тази година изпаднаха от петицата на водещите държави и се смъкнаха с осем позиции, заемайки 12-то място. Аналитиците на Legatum Institute свързват това разместване с влошаване на икономическото положение на страната.

При изготвяне на класацията се отчитат показатели като икономиката, здравеопазването, материалното благосъстояние на гражданите, безопасността и личните свободи и др.

Русия в този списък е на 66-то място от общо 142. Според експертите най-големияте проблеми в страната са личната свобода, държавното управление и безопасността.

Тази година индексът Legatum за първи път пренарчетава картата на най-проспериращите страни в света заради изкачването нагоре на шест нови нации.

На картата, която можете да видите в този линк заедно с други данни България е оцветена в оранжево – тоест отива при слабо проспериращите държави – вижте тук.

Президентът и главен изпълнителен директор на Legatum институт Джефри Gedmin пояснии: „Индексът Legatum ни позволява да нарисуваме цялостна картина на това, което прави една страна наистина успешна. Проучването обхващаща традиционните поксазатели за материалното богатство, заснема чувството за благосъстоянието на гражданите, колко безопасно се чувстват, как оценяват личната си свобода. Брутният вътрешен продукт сам по себе си никога не може да предложи пълна представа за просперитета“.

One thought on “Обявиха кои са процъфтяващите страни в света

  1. България не „на дъното“ на класацията, а на 48-мо място от 142 държави. За сведение, през 2010 бяхме на 58-мо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *