29/03/2024

Непознатата планета Земя – Долината на гърнетата (снимки)

Долината на гърнетата е археологически паметник в Лаос в провинцията Сиенг Хуанг. В нея се намират хиляди големи каменни делви, разхвърляни в подножието на Анамския хребет, разделящ Лаос и Виетнам.

Размерът на гърнетата е от половин до три метра, а теглото им достига 6000 килограма. Възрастта им е между 1500 и 2000 години. В момента се решава присъединяването на Долината на гърнетата към Световното наследство на ЮНЕСКО. Ситуацията обаче се усложнява поради факта, че през 70-те години на миналия век провинция Сиенг Хуанг е била подложена на масирани бомбардировки от страна на американските ВВС по време на така наречената Тайна война. По тази причина значителна част от територията на тази интересна долина остава недостъпна за туристите.

Според археолозите гърнетата са се използвали преди 1500-2000 години от древни народи, живели в Югоизточна Азия,чиято култура си остава съвършенно непозната. Материалът им е датиран от 500 г. преди новата ера до 800 години от новата ера. Археолози и историци предполагат, че тези гърнета са се използвали или за погребения, или за съхраняване на вода.

Ной-голямата група гърнета недалече от град Пхонсаван се нарича Първа площадка – на нея са разположени 250 гърнета с различен размер. Но тъй като са разположени сред невзривени снаряди само три от площадките са отворени за посетители. Останалите се смятат за опасни.

Легендите в Лаос разказват, че в тази долина са живели великани. Други предания говорят, че кралят Кхунг Чынг побеждавайки враговете заповядал да се изработят голям брой гърнета за приготвяне на много от оризовото вино лао лао.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *