23/04/2024

“Народните будители и аз” – добрият начин да запазим българската история

Стартира третото издание на състезанието “Народните будители и аз”, организирано от трите ротариански клуба в Пловдив, както и от Зонта клуб.

В сряда вечерта в хотел “Тримонциум” се събират директорите на 80 училища от Пловдивска област, които ще получат общо 1000 книги за своите ученици. Книгите са дарени от издателствата “Летера”, “Хермес” и “Просвета”.

На събитието ще бъдат оповестени победителите във второто издание на състезанието. Стартът на третото ученическо състезание “Народните будители и аз” ще бъде даден от областния управител на Пловдивска област.

Досега в ученическите викторини са участвали близо 20 000 ученици от Пловдивска област, като целта на организаторите от “Ротари” и “Зонта” е през 2013 година то да стане национално. През 2011 година състезанието стартира с 3 400 ученици само от град Пловдив. През миналата година участниците в състезанието са  15 400 от Пловдивска област.

Целта на състезанието е учениците да научат много исторически данни за избран от тях патрон на класа. Подготовката продължава 3 месеца и в нея участва всеки ученик, за когото викторината е интересна, а наградите – привлекателни. Народните будители, изучавани от учениците са общо 71, като списъкът е съставен от пловдивските ротарианци.

“Разбира се всичко започва от Паисий, но в този списък ние добавихме и значими за историята ни български владетели, така че децата от 5-ти до 11-ти клас да разширят познанията си по българщина и по българска история” – каза Кирчо Атанасов – президент на Ротари клуб “Плоловдив – Пълдин”. Той е и основният “двигател” на състезанието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *