28/03/2024

На какво ви прилича това? 9 експедиции тръгват към Патомския кратер

На какво ви прилича изображението на снимката? На скулптура на вдъхновен художник? Или на нещо друго. Но какво? Някои твърдят на метеорит, други – на НЛО…

Учени от Русия възнамеряват да сложат точка в спора за произхода на едно от най-загадъчните места на планетата – Патомския кратер в Сибир. През пролетта на следващата година, за да проучат уникалния геологически обект край Иркутск, ще се отправят девет научни експедиции.

Патомският кратер представлява конус от раздробени варовикови камъни на Патомския склон. Открит е през 1949 г. от геолога Вадим Колпаков. Височината му е 40 метра, диаметърът по гребена – 76 м. Конусът е увенчан с плосък връх, който представлява пръстен. В центъра фунията достига до 12 метра.Общият обем на конуса се оценява на 230-250 хил. кубически метра или на около милион тона.

Местните ловци го наричат Гнездото на огнения орел. От хеликоптер сивият конус действително прилича на гигантско гнездо, чието сечение е 160 метра – почти два пъти по-голямо от футболно игрище. Върхът на хълма е плосък. В средата сякаш има гигантски яйца.

Досега произходът на Гнездото на огнения орел са се опитвали да проучат осем експедиции. Но те не могли да потвърдят нито една от версиите – метеорит ли е това или НЛО. Събраните данни позволяват да се предположи, че това е от така наречените криовулкани. Той може да се е образувал в условията на вечна замръзналост преди около 500 години по време на краткия ледников период.

Учените не изключват вероятността Патомският кратер да е действащ и сега вулкан. За потвърждаване на това предположение на няколко места са поставени специални датчици. Ако в бъдеще учените открият, че тяхната позиция се е променила, то това ще означава, че кратерът все още е жив.

След последната голяма експедиция преди две години е получен материал, който се нуждае от уточнения. Например геофизиците от Уралския държавен планински институт са извършили замервания на определени обекти. Сега те са длъжни да посетят това място и да видят как се е изменил кратера и дали въобще се е променил.

При новото проучване се планират да бъдат извършени редица изследвания. Съвременно оборудване ще позволи да се изследва кратерът на разстояние до 1,5 км. Учените ще могат да се доберат до неговите дълбини и да получат по-точни данни за произхода му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *