28/03/2024

Маска от дълбините на Вселената продават на търг в САЩ (снимки)

На търг в САЩ на 14 октомври можеха да се купят предмети с извънземен произход. На 160 хил. долара е оценена така наречената „Маска“, открита през 1992 г. в пустинята Калахари в Южна Африка с помощта на металотърсач. Твърди се, че тя със сигурност е от извънземен произход.

Размерите й са 195 на 212 на 177 милиметра. Тежка е, защото е направена от желязо. Но друга причина не свързва маската с чужд разум, освен приликата й с предмет от едноименния филм с Джим Кери. Това е творение на природата, пък дори и извънземната. „Маска“-та е железен метеорит.

Този атрактивен предмет е метеорит от знаменитата колекция на The Macovich Collection in New York City, от която около стотина експоната са пуснати на аукциона. Продава се и нещо, приличащо на маската – метеоритът „Дявол“, открит в Аризона, САЩ. Неговата начална цена е 8 хил. долара. Той тежи малко повече от два килограма.

Кураторите на аукциона разчитат да получат солидни суми за железните метеорити, намерени през 2011 г. в Мароко. След като се изяснило, че те за прелетели от Марс, избити от планетата от големи астероиди, цената на находките скочи до небесата.

Марсианските метеорити струват десет пъти по-скъпо от цената на златото, което напоследък счупи редица рекорди по поскъпване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *