20/04/2024

Мария Капон: Проектът АЕЦ „Белене“ прави България зависима

За АЕЦ „Белене” няма как да има икономически интерес, затова единственият, който остава е политическият. „Тук големият интерес е на Русия, която иска да стъпи в Европейския съюз“.

Това каза председателят на Единна народна партия Мария Капон в предаването „Тази сутрин” на бТВ.

Ако проектът АЕЦ „Белене” струва 10 млрд. евро, което прави 20 млрд. лева, то той трябва да се изплати за 20 г., което прави с лихвите 1,800 млрд. лева. Дали „Белене” е държавна или частна централа някой трябва да плаща. Затова първият въпрос е каква е цената на тока?  АЕЦ „Козлодуй” печели 50-60 милиона на година. Тоест, за да изплащаш 1,800 млрд. лева няма как да ти излезе сметката, дори и при европейска цена на тока.

Тогава изводът е много прост. Кой може да е инвеститорът, който няма нужда от икономически интерес? Инвеститорът е руската страна, заяви Мария Капон и допълни, че руската страна е инвеститорът, който стои зад „Глобъл пауър консорциум”, която се доказа, че е офшорна фирма.

„Проектът „Белене” е много повече отколкото един икономически проект, който би помогнал на българската страна. Тук говорим за национална сигурност”, допълни председателят на ЕНП. „Ние никога не сме си сменяли позицията относно „Белене”. Защото този проект е неизгоден, първо, и защото прави страната ни зависима. Темата за „Белене” е точно толкова важна, колкото влизането на България в НАТО и ЕС”, каза Мария Капон.

ЕНП се готви за информационна кампания срещу проекта „Белене”, защото така изглежда, че ГЕРБ и БСП имат съглашателство за това, да има референдум, каза още тя.

В „Белене” вече са заровени много пари, каза още председателят на ЕНП. Мария Капон даде за пример как през 2008 г. българската държава не взима решение сама да определи кои да са фирмите, които да почистват площадката на централата. Като подизпълнители се явяват холдинг от три фирми. Едната е „Евробилд”, свързана с бившия президент Георги Първанов. Втората фирма е свързана с кръгове близки около ДПС. Фирмата е на Николай Вълканов. И третата фирма е „Енергоремонт” на Богомил Манчев, който в момента се явява и консултант на американския консорциум, проявил интерес към строителството на „Белене”.

Според Мария Капон е много важно комисиите, които правят в парламента за „Белене”, да кажат дали има конфликт на интереси или няма и защо се бавят определени процедури.  Защото геоложкото проучване на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” го прави фирма, която е близка отново до Богомил Манчев.

Капон даде и още един пример. За удължаване живота на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй” отново има фирма, която е подизпълнител – „Електрисите дьо Франс“, и която също е свързана с т.нар. консултант на инвеститора за „Белене”.

Има ли някой интерес да бави удължаването на експлоатацията на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй”, за да строи „Белене”, попита отново Мария Капон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *