23/04/2024

Майките се вдигат на бунт

Национален протест за увеличаване на майчинството и детските надбавки е насрочен за 12:00 часа пред областните управи и общини из цялата страна и пред сградата Народното събрание в София.
Протестът ще се проведе пред общините в над 20 града, сред които Варна, Пловдив, Бургас, Разград, Стара Загора и Плевен.

Месечното обезщетение за отглеждане на дете до 2 години в момента е 240 лева. Проектобюджетът за 2013 г. не предвижда промяна за него. Непроменени ще останат и детските надбавки, които са 35 лева месечно.

Майките настояват тези 35 лева да се получават за всяко българче без оглед на доходите в семейството. Освен това, те предлагат тази сума да се увеличи на 50 лева.

„Независимо колко малко или колко много бъдещи и настоящи родители са дошли на протеста, в България годишно се раждат средно 70 000 – 80 000 бебета. Този протест засяга всички бъдещи и настоящи родители, бабите и дядовците, защото от тези деца зависи бъдещето на страната“, заявяват организаторите на протеста, цитирани от БГНЕС.
Тяхната инициатива вече получи известност и като бунт с памперси и биберони.

Родителите отбелязват, че техните искания целят да стимулират не „паразитно“ ползване на социални придобивки, а да са в помощ на работещите данъкоплатци.

Те настояват за обвързване на обезщетението за отглеждане на дете до 2 години с минималната работна заплата, семейно подоходно облагане, облекчени кредитни условия за семейства с деца до 18 години, детски надбавки за всички деца, без обвързване с минимален доход на член от семейството.

Други техни искания гласят: подобрени условия в ясли и градини (разкриване на нови детски заведения, които да осигурят достатъчно места за всички деца, и то без да са по 32-35 в група).

Според протестиращите, първите две години майката трябва да има възможност да отглежда и обгрижва детето си с достойнство, след което ако желае, да може да ползва услугите на държавно детско заведение.

Настоява се за промени в Кодекса на труда, които да дават повече права на работещите майки с деца под 8 години за гъвкаво работно време, намален работен ден, половин работен ден и т.н.

„Всички тези мерки целят да насърчат по-добри условия за раждане и отглеждане на дете, именно сред средната класа родители, които обичайно са работещи данъкоплатци“, казват те.

http://dnes.dir.bg/news/protest-miki-michinstvo-12246386

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *