19/04/2024

Майката на норвежкия касапин Брайвик го биела и блудствала с него

Майката на норвежкия касапин Андерш Брайвик се отнасяла жестоко към него в детството му. Докладите на психолозите за това са посочени в книгата „Норвежката трагедия“ на Ааге Боргревинк.

„Тя виждала в него жесток възрастен човек, макар той да бил само едно малко момче. Жената се опасявала, че той ще се превърне в заплаха за обществото“, цитира The Telegraph авторът на книгата.

Според заключенията на психолозите Венке Беринг чувствала, че синът й е агресивен и хиперактивен още докато го е кърмила. А когато Андерш бил на четири години, го развращавала сексуално, биела го и казвала, че му желае смъртта. „В хода на полицейското разследване съседи казали, че те са били в шок от поведението на майката. В техния дом винаги имало много скандали и кавги. Случвало се жената пред очите на детето да прави секс“, пише Боргревинк.

„Майката и Андерш спяли в едно легло, между тях е имало близък физически контакт“, се казва в заключението на Норвежкият център за детска и юношеска психиатрия, в който майката и синът прекарали няколко седмици през 1983 г. Като цяло психолозите описват Венке като „жена с извънредно трудно възпитание, с погранична структура на личността и всеобемаща, макар и на пръв поглед само частично видима, депресия“, която „проектира своите примитивни агресивни и сексуални фантазии върху сина“.

Книгата на Боргревинк е подложена на остра критика в Норвегия заради това, че в нея се посочват цитати от заключенията на психолозите. Според думите на автора обаче той се решил на публикацията на материалите след като научил, че психолозите са съветвали да се отдели Брайвик от контакт с майката, която могла да усложни неговото психично състояние. „Аз го направих заради обществените интереси.На практика Брайвик е бил обхванат от системата още преди престъплението, но не от полицията, а от психиатрите. Но системата го е изпуснала“, подчертава авторът на книгата.

На 22 юли 2011 г. Андерш Брайвик взриви бомба в сградата на правителството на Норвегия, в резултат на което загинаха осем човека, а малко по-късно нападна младежки лагер на Работническата партия на остров Ютьоя и застреля 69 човека, повечето от които бяха на възраст между 14 и 18 години. През август тази година съдът призна терориста за вменяем и му даде най-голямата присъда – 21 затвор. Този срок може да бъде удължаван, ако компетентните органи преценят, че той е опасен за обществото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *