19/04/2024

Google Maps ще ни води на виртуални екскурзии по морското дъно (видео)

Седем океана заемат 71 на сто от повърхността на Земята. Във всеки от тях са прокарани хиляди търговски и туристически маршрути, които хората ежедневно ползват.

Независимо от това обаче 95 % от океанското дъно си остава неизследвано. Проект на Google Maps има амбицията да промени това.

Както неотдавна Google Maps направи с най-интересните забележителнности от резервати и паркове в Америка компанията планира да разработи по подобен начин вирутални екскурзии по най-привлекателните участъци на морското дъно, за да могат хората да пътешестват без да стават от дивана.

Подводните панорамни карти ще бъдат съставени от Google и от Seaview Survey. За изработката им ще бъде направена серия от научни изследвания и експедиции на дъното на океана. Панорамни камери ще работят на най-известните морски участъци като Големия бариерен риф в Австралия или Коралово море.

Тогава зареждайки Google Maps и посочвайки забележителностите, човек ще може да направи виртуално водно потапяне директно в солената морска вода на хиляди километри от дома. При това по рифовете човек ще може да се разхожда точно по същия начин, както сега може да разгледа и проучи улица в непознат град в интернет.

Разработващите проекта смятат, че той ще има не само развлекателно и образователно значение, но също така ще привлече вниманието към екологичното състояние на световния окен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *