06/04/2020

Французите гласуваха 75-процентов данък на богаташите

Френският парламент гласува да бъде въведен данък от 75 процента за хората с много високи доходи – предизборно обещание на избрания тази година президент социалист Франсоа Оланд, предаде АФП, цитирана от БТА.

Мярката ще остане в сила за период от две години. С новия 75-процентов данък ще бъдат облагани годишните доходи на хора над горницата от 1 милион евро.

Очаква се новата мярка да засегне около 1500 души, които ще платят средно по 140 хиляди евро данъци по тази линия. Годишните приходи от данъка са изчислени на 210 милиона евро.

Делегираният министър на бюджета Жером Каюзак увери, че данъкът е законен и не представлява своеобразна конфискация. „Всеки трябва да допринесе според своите средства за усилията, изисквани от французите“, подчерта Каюзак, като обясни, че данъкът се налага временно за две години, тъй като това е периодът, необходим за едно съживяване на икономиката.

Предишният френски делегиран министър за бюджета – Ерик Вюрт от десницата – определи новия данък като наказателен. Вюрт, който е близък до бившия президент Никола Саркози, предупреди, че мярката ще донесе много малко приходи в хазната.

Догодина французите ще бъдат подложени на историческо оздравяване на държавните финанси с цел намаляване на бюджетния дефицит под прага от 3 процента от брутния вътрешен продукт. За целта е предвидено да бъдат събрани с безпрецедентни мерки 36,9 милиарда евро, 24 милиарда от които от повишаване на данъци.

В началото на септември френският вестник „Фигаро“ съобщи, че
много известни и богати французи в последните години се устройват в Белгия и Швейцария, официално водени от едни причини, а неофициално заради данъчното облагане. Това е направил и Бернар Арно, най-богатият французин и ръководител на компанията Ел Ве Ем Аш (LVMH), която притежава правата върху луксозните марки Луи Вюитон и Булгари, който поискал белгийско гражданство.

http://dnes.dir.bg/news/frantzia-danak-milioneri-fransoa-oland-12236297

(Visited 65 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *