25/04/2024

Физици създадоха притеглящ предметите лъч като на извънземните

Притеглящият лъч, за който се говори, че може да издърпва в небето към корабите на извънземните хора и предмети, не е фантастика. Физиците в момента усъвършенстват технология, която досега се смяташе за немислима.

Излиза, че изследователите са разкрили трика, който, ако вярваме на разказите на очевидци на НЛО, използват извънземните. А именно, пускат от летящата чиния лъч и издърпват вътре в него всичко, което си искат. Например – хора и животни. Подобна технология активно се използва във фантастичните филми, изобразявайки както пришълци, така и напреднали земни жители някъде към XXXI век.

През 2011 г. китайският учен Юн Чен (Jun Chen) от Фуданския Университет в Шанхай (Fudan University in Shanghai) със свои колеги от Хонконг, Дания, Сингапур и САЩ доказа, че този извънземен трик съвсем не е толкова свръхестествен. И лъчът, по-контретно – лазерен, действително може да привлича обекти към източника на лъча, тоест – към лазера.

Според учените, взъниква добре познаният ефект на налягане на светлината.

За притеглянето е необходим особен лазер – на Бесел, който създава така наречените ребра на Бесел. Те имат особена структура на пикове и спадове. В разрез такъв лъч напомня на концентрични окръжности. И най-главното – фотоните в него се движат под ъгъл според направелнието на самия лъч.

През миналата година учените твърдяха, че ако по определен начин се организират ребрата на Бесел под ъгъл към обекта, то ще възникне сила, насочена към противоположната страна. И обектът ще започне да се премества към източника на излъчване.

Юн Чен признава, че до премествмането на големи обекти (както при извънземните) все още има доста време. Сега става дума за манипулации с размери в милиметри.

Групата на Чен не е успяла да провери своята теория на практика и да издърпа с лъч каквато и да е дреболия. Необходими били много сложни настройки. Но през тази година с трика се справиха професор Дейвид Раффнер и Дейвид Граер (David B. Ruffner and David G. Grier) от  Университета в Ню Йорк (New York University).  За това двамата съобщиха в списание Physical Review Letters в статията Optical Conveyors: A Class of Active Tractor Beams

Американците също използвали ребрата на Бесел, но по друга схема, която им се струва далеч по-проста. Раффнер и Граер използвали два лъча, наслагвайки ги един върху друг, като са променяли силата и фазата им. По този начин, уверени са професорите, могат да за хващат предмети и да се преместват във всяка желана посока.

Ще се стигне ли някога до преместването на крупни обекти както го правят извънземните? Американците не отричат подобна перспектива. Но подчертават, че ще е необходимо голямо количество енергия.

„С нас се свързаха от НАСА, съобщава Раффнер. Интересуваха се може ли да се монтира устройство с притеглящ лъч на борда на космически кораб, за да се събират, например, прашинки от комета. Ние отговорихме, че е възможно, но не скоро“.

В НАСА имат и други идеи за използването на притеглящия лъч. Например – за почистване на околоземното пространство от космическия боклук. Или да прибират отдалечилите се от космическата станция астронавти. В Американската космическа агенция вярват, че притеглящият лъч има голямо бъдеще.

Ако се върнем към миналото, легендите на много народи говорят, че огромните каменни блокове, с които са построени пирамиди и мегалити, са се премествали сами… И тази легенда май скоро ще намери научно потвърждение, че не става дума за детска приказка, а за реална дейност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *