28/03/2024

Curiosity изпрати снимка на гигантска следа от подметка на Марс

Марсоходът  изпрати на Земята нова много любопитна снимка от повърхността на Червената планета. Гледайки я човек може да предположи, че това е доказателство за съществуването на висши форми на живот на Марс – на фотографията отчетливо се вижда следа от гигантска подметка, пише Daily Mail.

Специалистите от НАСА вече отбелязаха, че изобразената следа, изпратена от Curiosity, много прилича на оставената от първия човек, стъпил на Луната – Нийл Армстронг. Но сензацията на Марс се отменя – тази следа върху Червената планета, за разочарование на уфолозите, е отпечатък от протекторите на марсохода.

И все пак изследователи, сравнявайки фотографиите от Луната и Марс, не могли да не отбележат удивителното сходство. От НАСА отбелязват, че тези следи ги чака различна съдба.

Отпечатъците, оставени от Армстронг, когато той произнася знаменитите си думи „Една малка стъпка на човек, гигантски скок за цялото човечество“, ще просъществува милиони години тъй като на Луната няма ветрове, които да ги заличат. А следите от Curiosity  ще оцелеят максимум две земни години.

Марсоходът кацна на Червената планета на 6 август. По-рано той вече „откри“ там марсиански пирамиди, предмет, поразително приличащ на обувка и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *