25/04/2024

„Атака“: Време е българският народ да преосмисли членството ни в НАТО

„Атака” подкрепя формулировката на въпроса за референдума за АЕЦ „Белене”, заяви лидерът на партията Волен Сидеров след консултации при президента Росен Плевнелиев.

Националистът обаче настоява в допитването да бъде включен и въпрос дали България да остане член на НАТО.

Миналата седмица държавният глава прие представители на БСП, ГЕРБ, ДПС и Синята коалиция. Тогава той заяви, че формулировката на въпроса, зададен от левицата при събирането на подписката, е некоректен и трябва да се промени. Премиерът Бойко Борисов пък каза, че макар въпросът да е противоконституционен, управляващите ще го подкрепят, за да не каже опозицията, че са против демокрацията. Очакванията му обаче са Конституционният съд да обяви питането за незаконно.

Въпросът бе „Да се развива ли атомна енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка „Белене”?“

„Хората вече са се подписали под този въпрос. Ако сега се промени, няма да е коректно”, мотивира позицията си Сидеров, цитиран от „Фокус“.
Той добави, че становището на президента е да се проведе референдум за ядрената енергетика в България, но въпросът да не е „за и против АЕЦ „Белене”.

„За нас от „Атака” това е едно и също, партията е твърдо за строежа на АЕЦ „Белене”, подчерта той.

От „Атака” са запознали държавния глава с предлагани от тях промени в Закона за референдумите. Предложенията ще бъдат внесени в деловодството на Народното събрание. Те настояват да отпадне ограничението да са гласували толкова граждани, колкото на предходните парламентарни избори; да се намали броят на нужните подписи от 500 000 на 200 000 и да има тридневен срок за председателя на парламента от получаването на подписка за референдум до внасянето в ГРАО.

„Ако референдумът се проведе по сегашния закон, той е безсмислен”, категоричен бе Сидеров.

На въпрос за това как да се финансира допитването до гражданите той отговори, че парите могат да дойдат от субсидията на партия ГЕРБ.
„В ГЕРБ има достатъчно милионери. Ако не му стигнат на премиера, да вземе от бюджета на НСО. Това е институция без закон”, каза лидерът на „Атака“.

От ГЕРБ вече предложиха партиите да платят референдума, но всички заедно, пропорционално на държавната субсидия, която получават.

„Предложихме на президента при провеждането на референдума, да се добави въпросът и дали България да продължи да е член на НАТО или не. Ние сме в ситуация, в която можем да бъдем въвлечени във война”, каза още Сидеров по повод конфликта между Сирия и Турция. „Ние сме за пълен неутралитет. Членството в НАТО не доведе до никакви позитиви за България. Време е българският народ да преосмисли членството в НАТО”, посочи той.

От партията са поискали президентът да свика Консултативен съвет за национална сигурност във връзка със ситуацията около Турция и Сирия.

Междувременно гласоподавателите в Литва отхвърлиха на референдум плановете за строителство на нова атомна електроцентрала в страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *