29/03/2024

За алкохолизма е виновна …формата на чашата

Оптическата илюзия, която създават някои чаши, чувствително увеличава употребата на алкохол. Този неочакван извод направил псхихологът Анджела Етвуд от Бристолския университет – Великобритания.

Изследователите от екипа й на случаен принцип разделили 160 умерено пиещи млади и здрави хора в осем групи. Гледайки документален филм за природни красоти участниците изпивали по 177 или 354 мл тъмно пиво или газирани напитки от чаши с прави или заоблени стени.Никой от тях не знаел какво точно става – в края на всеки две сесии на доброволците предлагали задачи за проверка на вниманието им.

Станало ясно, че една от групите е пила по-бързо от останалите – тази, която получила пиво в чаши със заоблени стени. Тя го пресушавала за осем минути, в същото време групите с правоъгълни чаши изпивали същото количество за 13 минути. Между групите, на които наливали 177 мл пиво нямало разлики.

Експериментът показал, че хората неточно оценяват обема на течността в съдовете, които се стесняват надолу. Според думите на Етвуд това е важно тъй като любителите на пиво в приятна компания мислено определят средата на чашата и измерват скоростта на пиенетоа си с този показател.

Изледователите не казват нищо по въпроса за директната консумация на бира направо от бутилката.

Така че, нещата, оказва се, опират и до чашите. А още по-точно – до тяхното отсъствие, защото ако човек не пие алкохол, проблемът с формата на чашата отпада.

По данни на Световната организация по здравеопазване злоупотребите с алкохол водят до смъртта на 2,5 милиона души всяка година. СЗО препоръчва да се увеличават цените на алколоните питиета и да се въведат възрастови ограничения в продажбата им. Но тези мерки са крайно непопулярни сред самите законодатели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *