02/10/2022

Вбесени французи подпалиха цигански катун в Марсилия

Жители на квартал във френския град Марсилия са изгонили самонастанили се ромски семейства и са подпалили това, което е останало от техния лагер.

Това съобщи АФП, цитирана от „Фокус“. Полицаи са пристигнали на мястото на инцидента, за да предотвратят насилие между 30-те недоволни жители и ромските семейства, които след това са избягали с караваните и колите си. По-късно вещите, които са били оставени от ромите, са били опожарени.

Не е извършен нито един арест поради липсата на физическо насилие.

Смята се, че действията на френските граждани са били предварително планирани, тъй като по-рано жителите са предупредили полицията, че ще предприемат мерки, ако ромите, които са обвинявани за кражби с взлом, не напуснат града. Не се съобщава каква е националността на изгонените роми. Според френска асоциация в лагера са живеели около 35 души.

Събитията се случват на фона на опитите на социалистическото правителство да върне близо 15 хиляди чуждестранни роми, най-често живеещи в незаконни лагери в цяла Франция, в родните им страни, предимно България и Румъния. Твърдата позиция на френските власти по отношение на незаконните ромски лагери и екстрадирането на големи ромски групи предизвика решението на Европейската комисия да постави Франция под наблюдение. Френското правителство взе и решение да облекчи достъпа на румънци и българи до пазара на труда в страната, в това число на български и румънски роми.

В интервю за вестник „Фигаро“ френският сенатор и кмет на 15- и 16-и район в Марсилия, Самия Гали, заяви, че разбира гнева на местните жители.

„Разбирам раздразнението на хората, говорих с тях. Те ми споделиха, че са на ръба заради грабежите и оставените навсякъде екскременти”, заяви сенаторът.

Според Гали този инцидент ще се повтори и на други места в Марсилия. „Вече има ромски лагер край училище и басейн и хората са разгневени. Миналата година имаше истински лов на роми в 15-и район, тъй като имаше слухове, че ромите отвличат деца за трафик на органи”, казва още сенаторът.

http://dnes.dir.bg/news/romi-marsilia-romskijat-vupros-12085453

(Visited 373 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *