28/03/2024

Уорлик: В САЩ 1000 кубика газ струват 100 долара, в България – 500

Българите плащат изключително висока цена за тока и за природния газ. Споразуменията за природния газ бяха тайна и се подписваха при затворени врати, заяви посланикът на САЩ Джеймс Уорлик.

„Тези сделки понякога касаят милиони, дори милиарди долари, които са пари на българските данъкоплатци.

Аз никога не съм виждал тайни договори, но е публична информация, че има тайни договори, подписани за природния газ. Не знам как вървят нещата при настоящите преговори”, каза дипломатът пред Нова телевизия, цитиран от „Фокус“ и КРОСС.

Той призова за пълна прозрачност по отношение на тези пари, „за да могат всички да знаят, че това е разходът, необходим, за да се произвежда електричество и това са парите, които плащаме на доставчиците на природен газ“.

Посланикът заяви, че за 1000 кубически метра природен газ в САЩ се плащат 100 долара, а в България – около 500 долара.
„Не познавам детайлите между „Газпром“ и Европейската комисия, както и отношенията между „Газпром“ и България, но смятам, че както американските компании, така и те трябва да работят по открит начин“, заяви Уорлик.

Той коментира, че отношенията между България и Русия са изключително добри и според него те няма да се променят.

В края на август България и „Газпром“ се договориха до 15 ноември да се подготви и подпише нов договор за доставка на природен газ от Русия, който ще важи от 1 януари. Дотогава пък доставяният газ ще е по-евтин с 11%.
Ще се подпише и инвестиционното споразумение за „Южен поток“.
Първият руски газ по този газопровод ще е в страната ни през 2015 г.

Спорът за т. нар. тайни договори за доставка на природен газ, сключени от бившия министър Румен Овчаров бе особено интензивен през 2010 г., когато с тях бе обяснено поскъпването на горивото. Става дума за договор от 2006 г., предвиждащ плавно повишаване на цените от 83 долара за 1000 куб. метра до пазарните.

В интервю за „Труд“ днес самият Овчаров отговоря с подобни аргументи на въпрос защо се очаква газът у нас да поевтинее с 0.5% при анонсирано намаление на доставната цена с 11%: „Това са тайни на аритметиката тип ГЕРБ. Очевидно е, че ГЕРБ доказаха, че не могат да водят преговори с руснаците. Нали си спомняте, че Трайчо Трайков, и Делян Добрев непрекъснато намаляваха цената на газа. Истината обаче е друга. Цената се повиши повече от два пъти от началото на юли 2009 г., когато ГЕРБ дойде на власт, до юли т. г. Два пъти!“

Очаква се днес „Булгаргаз“ да внесе в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране предложението си за изменение на действащите цени на „синьото гориво“ от 1 октомври.

Посланик Уорлик приключва своя мандат в България и планира да напусне страната на 14 септември. Той ще се завърне във Вашингтон, където веднага ще започне работа като заме.-специален представител за Афганистан и Пакистан – длъжност за старши дипломат в офиса на държавния секретар.
Миналата седмица президентът Росен Плевнелиев издаде указ за награждаване на отиващия си посланик с орден „Стара планина“ първа степен. Това е най-високото отличие в наградната система у нас.

Датата на пристигане на следващия посланик Марси Райс все още не е известна.

http://dnes.dir.bg/news/tok-priroden-gaz-geyms-uorlik-11954006

2 thoughts on “Уорлик: В САЩ 1000 кубика газ струват 100 долара, в България – 500

  1. СССР така е решил. Той контролира пазара.

  2. Еврейските фракции, определят цената на всичко. В България, всичко е монополизирано, без изключение. Б.Борисов също е евреин, както и всички в политиката, без значение какви имена носят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *