23/04/2024

Учени: Прекомерният труд води до слабоумие

Безработицата e също толкова опасна, както и работохолизма: липсата на работа до 40 пъти повишава риска от самоубийство сред младите хора.

Ако работният ден продължава повече от осем часа, се увеличава и рискът от сърдечно-съдови заболявания с 80%. Освен това прекомерното усърдие, смятат финландски лекари, е в състояние да повлияе на развитието на деменция в напреднала възраст.

Редовният извънреден труд с 80% повишава риска от инфаркти и инсулти.

Учени от Финландския институт за професионално здраве са установили, че работниците, които  често работят извънредно, са изложени на риск от сърдечно-съдови заболявания. При тях  вероятността  да си “спечелят” инфаркт / инсулт варира от 40% до 80% повече, в сравнение с работещите нормално.

Ръководителят на изследователската група д-р Мариана Виртанен обяснява това с  “продължителното излагане на стрес”, пише  MedicalDaily. Други отключващи фактори са  неправилното хранене и липсата на физически упражнения.

През 2009 г. групата на Виртанен изучава влиянието на извънредния труд върху хората и заключава, че дългият работен ден  увеличава риска от деменция в по-късен етап от живота.

Степента на щетите може да бъде сравнена с негативните ефекти от тютюнопушенето, казват  лекари. Тези, които са работили по 55 часа на седмица или повече, показват по-ниски резултати,  в сравнение с останалите, на тестове за измерване на интелигентността и краткосрочната памет.

Бел. ред. Знаете ли по колко часа работят сега повечето българи в частните фирми?

Read more: http://30dumi.eu/2012/09/izva-nredniyat-trud-predizvikva-slaboumie/#ixzz26KZaXo9q

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *