29/03/2024

Сините и ГЕРБ подозират БСП и Русия в заговор за „Белене“

Синята коалиция обяви, че заедно с ГЕРБ ще инициират създаването на парламентарна анкетна комисия, която да разследва всички договори, сключвани по проекта „Белене“ в последните 10 години.

Мартин Димитров каза, че Синята коалиция подозира, че БСП координира действията си с Русия и изтъкна съвпадението, че предявеният иск от руската страна за 1 млрд. евро става точно, когато трябва да се насрочи искания от БСП референдум.

Според Димитров не трябва да се подписва за Южен Поток, докато въпросът за компенсациите за „Белене“ не бъде решен окончателно.

ГЕРБ ги беше страх да извадят истината за „Белене“, каза Димитров и подчерта, че трябва да се създаде анкетна комисия, която да извади истината на яве.

Трябва да се види какво точно е подписвано от Румен Овчаров, от Петър Димитров, какво оборудване е поръчвано, добави Димитров.

„Това, че СДС се прикачват към ГЕРБ въобще не ме изненадва“, коментира в парламента Румен Овчаров. Той подчерта, че искът на Русия не е за това, че са сключени договори, а затова, че е прекратен договорът.

Отговорността за прекратяването на договора е изцяло на това правителство, подчерта Овчаров и добави: „Тях ги удари мотиката по главата за пореден път и те се сетиха, че когато си поръчал оборудване, когато си платил аванс за това оборудване и този, на когото си го поръчал, го е произвел, е съвсем естествено да си поиска парите за него“. Той отново заяви, че всички разходи по проекта „Белене“ ще се плащат от НЕК, тоест от българските граждани и че сумата възлиза на 2 млрд. годишно.

Запитан дали би подкрепил анкетна комисия, която да разследва всички договори за „Белене“, Овчаров припомни, че те вече са разследвани от така наречената комисия „Станишев“ и от специална проверка на държавната финансова инспекция и заяви, че ще подкрепи създаването на комисия.

Овчаров изрази неодобрение на обвързването на темата „Белене“ с проекта с Южен поток и подчерта, че Южен поток е изгоден проект за България, както и Белене.

По думите му, управляващите искат показване на мускули. Те три години само това правят, каза той.

Заместник-председателят на парламентарната икономическа комисия Деян Червенкондев категорично заяви, че ГЕРБ не се страхуват да разследват и да кажат истината за „Белене“, как са сключени договорите, какъв „Голям шлем“ е, и кои са се облагодетелствали.

Той отправи призив прокуратурата по-бързо да излезе с доклад по темата Белене и категорично заяви, че ГЕРБ ще инициира създаването на парламентарна анкетна комисия.

Червенкондев повтори за пореден път, че виновниците, които са докарали България до това положение са яхнали темата и това, което се случва, е крадецът да вика дръжте крадеца.

По повод предложението от Синята коалиция разследването да обхване периода от 2002 г досега Червенкондев каза, че може да се стигне и до там и подчерта, че истината за Белене трябва да излезе.

http://news.ibox.bg/news/id_1050794610

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *