28/03/2024

Девалвация: Медицински сестри и чистачки – с равни заплати

Болницата във Велики Преслав е в изключително затруднено финансово положение. Вече повече от година медицинският персонал не е получавал пълния размер на възнагражденията си.

От 17 месеца работещите в болницата получават 60% от заплатите си. Така медицинските сестри и чистачите получават на практика еднакви суми – по 290 лв., защото едните не могат да паднат под минималната заплата, а на другите им удържат 40 на сто. Заради намалените заплати в болницата няма назначени фармацевт и невролог.

Само заем може да реши финансовия проблем на лечебното заведение. До това заключение стигнаха на обща среща управата на болницата, кметът и общински съветници, съобщи радио Шумен.

Заемът трябва да бъде изтеглен от здравното заведение, а не от общинската администрация.

Сумата, която ще покрие заплатите и дължимото към доставчици, е между 300 000 и 360 000 лв. Болницата успя да погаси най-неотложните плащания за лекарства, ток и вода и част от дължимите заплати с отпуснатите от общината 150 000 лв. По мнение на съветниците, догодина общинският бюджет ще задели най-малко 180 000 лв. за здравното заведение, но те ще покриват само евентуалния заем.

Днес управителят на МБАЛ д-р Ради Радев ще се срещне с колектива на болницата, за да обсъди проблема.

http://news.ibox.bg/news/id_1184046315

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *