25/04/2024

Ядрени контрольори спряха втори атомен реактор на белгийска АЕЦ

Да бъде спрян втори реактор на белгийската АЕЦ „Тианж“ – такова предписание даде Федералната агенция по ядрена безопасност.

Това е вторият атомен реактор в Белгия, който в момента временно е спрян от експлоатация. През юни във връзка с възможни дефекти – пукнатини в корпуса, беше спрян трети реактор на АЕЦ „Дул“.

Агенцията по ядрена безопасонст поиска спирането на реакторите заради предпазни мерки. Експертите на агенцията уверяват, че заплаха за населението и околната среда няма. Ултразуковият преглед на корпуса на „Тианж-2“ за възможни пукнатини ще започне на 10 септември, а решението за рестартиране вероятно ще бъде взето до края на октомври.

По-рано компанията оператор на атомните централи Electrabel съобщи, че „Дул-3″може отново да бъде въведен в експлоатация, но това ще се случи не по-рано от края на септември.

В четвъртък Федералната агенция на Белгия по ядрена безопасност проведе в Брюксел международна среща на ядрени експерти с цел да ги информира за възникналите проблем с двете белгийски централи. В съвещанието участваха представители на националните атомни регулатори от Германия, Нидерландия, Швеция, Испания, Швейцария, САЩ и Аржентина. Във всички тези държави холандската компания Rotterdam Drydocks (вече прекратила своята дейност) е доставила корпусите за реакторите аналогични с тези, които са били монтирани през 70-те години на миналия век в атомните централи „Дул“ и „Тианж“.

През 2011 г. в белгийските атомни централи станаха общо 14 инцидента. Единадесет от тях бяхя квалифицирани като произшествия от първо ниво (технически инциденти без последствия), два – от второ ниво (произшествия със значително нарушаване на мерките за сигурност по международната седемстепенна скала за ядрени инциденти INES).

Правителството на Белгия по-рано потвърди, че всички АЕЦ на територията на страната поетапно ще бъдат закрити до 2025 г. Процесът на спиране на реакторите ще бъде стартиран от 2015 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *