16/08/2022

Ядрени контрольори спряха втори атомен реактор на белгийска АЕЦ

Да бъде спрян втори реактор на белгийската АЕЦ „Тианж“ – такова предписание даде Федералната агенция по ядрена безопасност.

Това е вторият атомен реактор в Белгия, който в момента временно е спрян от експлоатация. През юни във връзка с възможни дефекти – пукнатини в корпуса, беше спрян трети реактор на АЕЦ „Дул“.

Агенцията по ядрена безопасонст поиска спирането на реакторите заради предпазни мерки. Експертите на агенцията уверяват, че заплаха за населението и околната среда няма. Ултразуковият преглед на корпуса на „Тианж-2“ за възможни пукнатини ще започне на 10 септември, а решението за рестартиране вероятно ще бъде взето до края на октомври.

По-рано компанията оператор на атомните централи Electrabel съобщи, че „Дул-3″може отново да бъде въведен в експлоатация, но това ще се случи не по-рано от края на септември.

В четвъртък Федералната агенция на Белгия по ядрена безопасност проведе в Брюксел международна среща на ядрени експерти с цел да ги информира за възникналите проблем с двете белгийски централи. В съвещанието участваха представители на националните атомни регулатори от Германия, Нидерландия, Швеция, Испания, Швейцария, САЩ и Аржентина. Във всички тези държави холандската компания Rotterdam Drydocks (вече прекратила своята дейност) е доставила корпусите за реакторите аналогични с тези, които са били монтирани през 70-те години на миналия век в атомните централи „Дул“ и „Тианж“.

През 2011 г. в белгийските атомни централи станаха общо 14 инцидента. Единадесет от тях бяхя квалифицирани като произшествия от първо ниво (технически инциденти без последствия), два – от второ ниво (произшествия със значително нарушаване на мерките за сигурност по международната седемстепенна скала за ядрени инциденти INES).

Правителството на Белгия по-рано потвърди, че всички АЕЦ на територията на страната поетапно ще бъдат закрити до 2025 г. Процесът на спиране на реакторите ще бъде стартиран от 2015 г.

(Visited 192 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *