29/03/2024

Все по-често на жените им никнат бради. Откриха защо

Честото използване на съдове от пластмаса довежда представителките на нежниия пол до прекомерно окосмяване. Това твърдят британски учени след обследване на няколко дами, на които започнала да им расте брада.

Експертите открили, че функционирането на надбъбречните жлези при всички тези жени е нарушено. До патологично изменение в работата на тези органи е довела високата концентрация на стирол – токсично вещество, което се използва при производството на пластмасови съдове и прибори.

Натрупвайки се в човешкия организъм рано или късно стиролът изважда надбъбречните жлези от строя. В резултат жлезите започват да изработват повече мъжки хормони, отколкото е необходимо и при жените започва да се появява окосмяване на места, където не би трябвало да го има.

Но редовното използване на пластамови съдове и прибори е вредно не само за жените, но и за представителите на силния пол. В кутиите, предназначени за съхраняване на храна, „живеят“ фталатите. Това са сложни естери на фталиевата киселина, които все по-често напоследък се определят като вредни за човешкия организъм.

През 2009 г. турски учени изследваха няколко десетки момчета, на които беше поставена диагнозата гинекомастия – увеличение на млечните жлези. Специалистите открили, че у младежите, страдащи от това заболяване, съдържанието в кръвта на субстанции, имащи отношение към фталата, е от 2,5 до 25 пъти повече, отколкото у момчетата без аномалии.

Американски специалисти пък заявиха, че пластмасата предизвиква нарушения в мозъчната дейност и в процеса на обмяна на веществата.

Учени от Канада на свой ред твърдят, че пластмасовите съдове поставят под заплаха здравите деца и новородените, тъй като впоследствие концентрацията на бисфенол А може да предизвика изменения в поведението и ранната полова зрелост при девойките, както и вероятността от възникване на рак на простатата при момчетата.

Бисфенол А се отделя от пластамасата по време на стерпилизация и измиване на бутилките в гореща вода, при загравяне на съдовете в микровълнови печки и при измиването им в съдомиялни машини.

Нека си припомним как всички през лятото държим в автомобилите си пластмасови бутилки с вода и какъв наистина пластамов вкус добива тя. А както се вижда – въпросът съвсем не е в неприятния вкус на водата, а в последиците за здравето ни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *