24/04/2024

В САЩ назрява скандал заради руска атомна подводница

Американският сенатор Джон Корнин – член на комитета на Сената по въоръжените сили (представляващ щата Тексас), поиска от главнокомандващия военоморските сили на САЩ да разкрие всички факти за незабележимото пребиваване на руска атомна подводница край бреговете на Америка.

Сенаторът отправи запитване до началник-щаба на ВМС на САЩ адмирал Джонатан Гринерт. Документът е публикуван на сенатския сайт.

Първи за това, че американците са проспали руската подводница, съобщи вестник Washington Free Beacon. Изданието се позовава на собствени източници. Те съобщили на журналистите, че руска атомна подводница „Щука-Б“ (според класификацията на НАТО – „Акула“) около месец е патрулирала във водите на Мексиканския залив до крайбрежието на САЩ. През цялото това време американците така и не забелязали подводницата, въоръжена с крилати ракети с далечен обсег. Източниците отбелязват, че тя е била засечена едва, когато е напуснала района на патрулиране. По данни на Washington Free Beacon подводницата е била край американските брегове от юни до юли 2012 г.

Сенаторът Корнин в писмо до първия по старшинство офицер на флота на САЩ отбелязва, че визитата на руската атомна подводница в Мексиканския залив съвпада по време с нахлуването на руски стратегически бомбардировачи във въздушното пространство на САЩ, забранено за полети. Заедно тези събития са заплаха за националната безопасност на САЩ, подчертава сенаторът. Действията на Русия предизвикват особената загриженост на Корнин на фона на предстоящото рязко съкращаване на финасирането на американската армия и флота, в това число и на системите за отбрана срещу подводници, анонсирано от президента Барак Обама.

Ако съобщенията в медиите за руската подводница са точни, „последиците ще бъдат сериозни“, предупреди сенаторът адмирала. Корнин отбелязва, че атомната подводница от клас „Акула“ може да носи широк спектър въоръжение, в това число торпеда и крилати ракети, способни да унищожат американските ядрени подводници и самолетоносачи. „Патрулирането на подводницата заедно с нахлуването на самолетите показват по-агресивната и дестабилизираща военна позиция на Русия, която може да представлява заплаха за нашата национална безопасност“, пише сенаторът.

Пентагонът обаче опроверга съобщенията на медиите за продължително и неразкрито пребиваване на руска подводница край бреговете на САЩ. „Аз не знам откъде е тази информация, но тя не отговаря на действителността“, заяви на 16 август представителката на отбранителното ведоимство Уенди Шнайдер.

Руската страна реагира сдържано. От Министерството на отбраната съобщиха, че задграничните средства за масова информация все по-често съобщават за появата на руски подводници заради възобновяването на походите на групи руски бойни кораби и отделни подводници. Отбранителното министерство обаче отбелазва, че действията и маршрутите им са секретна информация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *